Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szulo nie chodzilo mi o robienie listw wzdluz bocznych szyb tylko o to ze jesli poszedlbym za radami kolegow i zrobilbym listwy na CALEJ dlugosci przedniej i tylnej sciany to czy i czola tych listew bylyby klejone do bokow tworzac w ten sposob pewnego rodzaju "zamek" uklad zamkniety przod-bok tyl-bok, co by chyba w znacznym stopniu wzmocnilo calosc...W taki sposob sobie to wyobrazam a pytajac chcialem sie tylko upewnic...

Ty wspomniales jeszcze o listwach poprzecznych i to dwoch, zaczyna sie robic z tego prawdziwa forteca ;)...

Szulo to nie chodzi o stwarzanie sobie problemu, powiedzialbym ze wrecz przeciwnie. Problemow to ja chce wlasnie uniknac dlatego postawilem przed soba pewne pytania i z wasza pomoca chcialbym dojsc do jakis wnioskow. Dzieki ludziom takim jak ty, nabe, mutra z doswiadczeniem akwarystycznym rysuje mi sie i inny punkt widzenia niz mialem do tej pory...

Co do zbiornikow ramowych to rowniez byla tylko jedna z opcji o ktorej pomyslalem i o ktorej chcialem sie czegos wiecej dowiedziec z prostych wzgledow, zeby miec po prostu wieksze pole manewru i jakis wiekszy wybor.

I jesli za dobra ramowke mialbym wydac majatek, a z tego co mowicie o klejonych wychodzi ze to wcale nie takie delikatne i podatne na rozszczelnienia to zdecyduje sie na klejone darujac sobie ramowki ,bo czuje ze i tak mialbym problem z dostepnoscia.

Ale chyba chcialbym zrobic te wzmocnienia na cala dlugosc tak jak mowili o tym nabe i mutra, wydaje mi sie ze to niezly pomysl i szkoda ze nie ma takich w standardowych kupczych zbiornikach, ewentualnie doloze poprzeczne o ktorych ty wspomniales plus byc moze szklo o gr. 10mm... pomyslimy zobaczymy.

Jesli chodzi o filtracje myslalem o zew. Eheim 2228, wew.Atman At-203, zastanawiam sie czy do tego jeszcze jakas pompe cyrkulacyjna dolozyc czy tez to co bedzie jak narazie w zupelnosci wystarczy???, grzaleczka moze jakis Jager tylko teraz juz nie wiem ilu watowa 200W moze 2x 100w spotkalem sie w galerii z takim rozwiazaniem w zbiorniku 300 l..., podloze piasek jeszcze nie wiem jaki ale z tym nie ma wiekszego problemu np. kwarcowy itp itd chyba bedzie dobry ewentualnie podpowiedzielibyscie o jakiej granulacji moze 0.5-1,5 bedzie ok???, tlo mialo byc strukturalne ale zmienilem plany i bedzie to czarna matowa folia, dekoracje to raczej serpentynit badz piaskowiec z przewaga na to pierwsze, obsada to: Maylandia Estherae "Red-Red",("Red blu"), Pseudotropheus msobo 'Magunga' przynajmniej chcialbym taka + cos jeszcze ale nie wiem co ;) bede musial pomyslec i dobrac pod kazdym wzgledem rowniez kolorystycznym ;), obudowe zrobie sobie sam lacznie z oswietleniem tylko moze doradzicie jakie swietlowki, czy wystarczy 1 badz 2x 30W np power glo ??? moze zaproponujecie swoje typy??? szafke rowniez chcialbym sobie zrobic bo mam projekty w glowie ale za bardzo nie mam czym wiec bede musial i to przemyslec...

Aha nie wiem jakie wklady do filtra zastosowac, spotkalem sie gdzies z opinia w jednym z wielu tematow na forum ze ceramika i gabka jesli tak to jaka?

A jak to jest z prefiltrem???? dobrzeby bylo zalozyc na wlot zewnetrznego???

Jednym slowem mniej wiecej wiem czego chce tylko mieszkam na koncu swiata tam gdzie diabel mowi dobranoc, wszedzie mam daleko i najwiekszym problem jest dosptepnosc wszystkiego, nieraz "pierdoly" trzeba sie naszukac albo jezdzic za nia na ten drugi koniec swiata i to nie zawsze sie znajduje to co by sie chcialo wrrr...

Ale mimo wszystko bede szedl za ciosem zeby zfinalizowac swoja decyzje o zalozeniu akwarium i mam nadzieje ze mi sie to uda :)

Czekam w dalszym ciagu na jakies podpowiedzi do tego o czym i w tym poscie napisalem. Z gory serdecznie dziekuje i jak narazie pozdrawiam.

Opublikowano

Filtry musisz dobrać konkretnie do swojego akwarium:

Biologa pod kątem obsady.Wewnętrzny pod kątem obsady,wymiarów akwarium i układu dekoracji.

Ewentualny zakup cyrkulatora zależy od tego jaki masz filtr wew i jak rozmieszczone są wyloty pozostałych filtrów i dekoracje. Moim zdaniem zawsze lepiej mieć cyrkulator niż go nie mieć. Szczególnie,że Redy zdają sie lubić silny prąd wody.

Grzałka a ściślej jej moc zależy od tego jaką temperaturę masz w mieszkaniu, ile sprzętu (szczególnie oświetlenia) masz w akwarium, czy masz zbiornik zamknięty czy otwarty i jak duże będą podmiany wody. Doświadczenie pokazuje że grzałka 200W do Twojego zbiornika w zupełności wystarczy. Zalecane niekiedy w różnych źródłach stosowanie dwóch grzałek w standardowym malawi nie ma najmniejszego sensu. Cyrkulacja w naszych akwariach zazwyczaj jest kwadratem tej w zwykłych akwariach (u mnie np.łączny nominalny przepływ wody przez pompy wynosi ca. 6000l/h) więc o nierównomiernym rozkładzie ciepła nie ma mowy.

Co do oświetlenia to jest to kwestia indywidualna (przeglądnij właściwy dział) ze swojej strony polecam świetlówki T5. Moim typem niezmiennie jest reef white 15 000K AquaMedic. Z racji tego że jest bardziej naturalna dla ryb i znoszą one dobrze nawet duże oświetlenie przy użyciu tej świetlówki (i innych o zimnej barwie).Dekoracje i tło a także obsada to kwestia do omówienia w odpowiednich działach. Bierz tylko pod uwagę fakt że Red to duża ryba i potrzebuje sporo miejsca. Z własnego doświadczenia zaryzykowałbym stwierdzenie że znacznie bardziej służy jej układ z 2-3 samcami i dużą liczbą samic niż utrzymywanie haremu 1+3.

No i w kwestii najważniejszej w tym poście: wzmocnienia na całej długości oznaczają że wzmocnienie klejone jest do dłuższych boków i do krótszych na rogach. Spoina po bokach musi byc jednak w miarę gruba aby zniwelować zjawisko "rozpychania" krótszych boków przez wzmocnienie. Jedno szerokie wzmocnienie IMO w zupełności wystarczy. Dwa mogłyby znacząco utrudnić montaż dekoracji i obsługę zbiornika. Przy zastosowaniu szyby 10mm i wspomnianych wzmocnień akwarium jest nieomal pancerne. Każdy zakład produkujący akwaria wklei Ci wzmocnienia zgodnie z życzeniem. Zazwyczaj bez dodatkowej opłaty. Piszesz że mieszkasz z dala od dużych miast więc w Twoim wypadku chyba najkorzystniej byłoby się wybrać pewnego dnia na wycieczkę bo przesyłka palety z akwarium potrafi kosztować tyle co samo akwarium.

Opublikowano

Teraz też się może zdarzyć - od zatłuszczenia powierzchni styku palcem albo zbyt długiego zwlekania z łączeniem tafli. Ale to raczej drobnym szklarzom a nie seryjnym producentom.

Opublikowano

Mam nadzieje ze mimo wszystko nie bede takim pechowcem ;)..

Dziekuje za odpowiedzi i porady, teraz juz tylko pozostaje mi kupic normalne klejone akwarium i cieszyc nim jak najdluzej..

Do uslyszenia w innych dzialach.. Pozdawiam :)