Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parallelusy mam 1+3, wielkości ok. 8cm. Doświadczenie doświadczeniem, poza msobo to wszystkie ryby są jakby nowe dla mnie.

Wracając do tematu maisonów - doszły do mnie w sobotę 3 samice, również odłów. Są ładniej wybarwione, jakby lepsza "krew" ;) Ale dzisiaj rzuciła mi się w oczy 1 dość spora różnica - właśnie oczy. Samice, które dostałem (8-10cm) mają wyraźnie większe oczy, niż wszystkie maisony z poprzedniego rzutu (3+1 - 8-11cm), które przyjechały do mnie wielkości 5-6cm i później rosły już do tego rozmiaru w akwarium. Jest to różnica średnicy rzędu 6-7mm do ok. 5mm. Samice mają nawet większe oczy niż samce alfa i beta, które są większe od nich. Przypuszczalnie ryby, które dłużej pływały w jeziorze, są również starsze od moich (które rosły szybciej mając dostatek paszy). Wygląda na to, że w jeziorze rybom wzrok bardziej się rozwija, ew. jest to różnica związana z różnicami w danej populacji.

Macie jeszcze jakieś inne obserwacje odnośnie takich różnic? Jak się trochę tego zbierze, to wydzielimy nowy wątek :)

Opublikowano

Marek , to co piszesz , to IHMO normalne przystosowanie do warunków.

W Jeziorze , są drapieżniki , trzeba non stop mieć się na baczności , w akwarium , luzik , nie ma przed kim uciekać(zwłaszcza w nocy , gdy drapieżcy polują) więc nie ma co rozwijać tego narządu.

Gdy czytałem o J.Wiktorii , dostosowanie gatunków do warunków środowiskowych następowało w przeciągu kilku pokoleń , więc może te oczy to szybka ewolucja?

Opublikowano

Daniel, ale ewolucja choćby nie wiem jak szybko zachodziła, to wewnątrz jednego pokolenia raczej nie da rady... A zebry Kisora to F0, a nie F1, czy F2...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Pozwole sobie odswiezyc watek i zapytac sie czy osoby posiadajace ta piekna rybe uwazaja ze mozna ja polaczyc z ps saulosi.

Myslalem o 1+3 jako dodatek do 17 sauloskow.

Kisor powiedzial mi w rozmowie mejlowej, ze powinno byc ok. A co mysla inne osoby ? Chcialbym miec wiecej opinii nim zaryzykuje zupe rybna w akwarium... :)

Opublikowano

pewnie nikt Ci nie odpowie, bo nikt tej ryby nie ma, przynajmniej nie słyszałem, żeby w klubie ktoś je trzymał. Także pewnie byłbyś pionierem w Polsce w takim połączeniu :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Macie jeszcze jakieś inne obserwacje odnośnie takich różnic? Jak się trochę tego zbierze, to wydzielimy nowy wątek :)

okazało się, że samice są rzeczywiście maison reef, natomiast ryby z pierwszej partii były to zebry makonde, stąd takie różnice.

Opublikowano

okazało się, że samice są rzeczywiście maison reef, natomiast ryby z pierwszej partii były to zebry makonde, stąd takie różnice.

Ponowię moje pytanie:

kisor , czemu uważasz , że w 240l mogą być Maison reef i parallelusy?

Na forum mówisz że minimum 375l-450l [wnioskuję - standardowe wymiary z 150cm dł.]

a na aukcjach itp. piszesz , że 240l minimum?To co w końcu uważasz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.