Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak rozpoznać pleć u crabro? Mam pierwszy raz ten gatunek i jakoś nie bardzo widzę różnicę pomiędzy poszczególnymi osobnikami które u mnie pływają. Jeśli ma ktoś doświadczenie z tym gatunkiem to proszę o pomoc bo pojutrze robię redukcję w zbiorniku.

Opublikowano

Mam 9 szt crabro od marca i mam dopiero jednego pewnego samca który ma ponad 10cm.Samiec jest cały czas czarny(narazie dominat może dlatego) jak węgiel,piękna ryba.Samice są typowo żółte w pasy i poznać je bo wcale nie ciemnieją.Wydaje mi się że redukcja przy 6-cio centymetrowych osobnikach jest zbyt wczesna,chyba że wolisz że za parę miesięcy z układu 1+4 zrobi się 4+1 różnie to może być :mrgreen:

Opublikowano

barthez2 a czy zauważyłeś np. jakieś różnice w zakończeniu płetw? Chodzi mi o to czy samice mają bardziej zaokrąglone a samce bardziej w szpic. Bo u mnie jak na razie wszystkie mają płetwy dość podobne i nie wiem czy ten gatunek tak ma czy też trafiły mi się same samce ale przy 20 sztukach to chyba mało prawdopodobne.

Opublikowano

Mój wybarwiony samiec ma wydłużoną i w szpic na końcu płetwę grzbietową.Ale drugi który zaczyna się wybarwiać tak nie ma i sądzę że dopiero po całkowitym wybarwieniu jego płetwy będą bardziej w szpic.Dzisiaj mi się dał zmierzyć przy szybie i ma 13cm.Dlaczego chcesz tak szybko małe i niewybarwione ryby wyławiać bo o redukcji mówimy gdy jest określona płeć a na to za wcześnie u Ciebie?

Opublikowano

Będę robił redukcję w kilku innych gatunkach gdzie już dość dokładnie widać różnicę np. u red reda i afry uda mi się zrobić chyba już docelową selekcję. Przy okazji wyjmowania kamieni a jest to sporo roboty i stresu dla ryb chciałem też odłowić najwięcej ryb jednorazowo stąd moje pytanie o crabro ale skoro nie ma możliwości rozróżnić płci przy tym rozmiarze to chyba nie będę tego gatunku na razie ruszał.