Skocz do zawartości

Ustawienie filtrów (lokalizacja)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Mój pierwszy pościk na formu. Z góry przepraszam za laickie pytania - mam nadzieje, że z czasem zrobi się ich mniej :wink:

Wertuję forum już od paru dni. Naczytałem się mnóstwa interesujących porad i wskazówek ale nie moge znaleźć odpowiedzi na:

jak umieścić filtr wewnętrzy względem wlotów kubełka. Mam kubeł tetra 700 z deszczownią oraz cyrkulator Aquaela 1100 w 200l akwarium. Jak ustawić cyrkulator względem wlotu do tetry? Obok czy na przeciwległej scianie? Jak wymusić dobrą cyrkulację w akwa?

Czy deszczownia to dobre rozwiązanie? Czy zostawić sam wylot? (woda będzie lecieć jak z kranu)

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Deszczownia jest ok,możesz umieścić ją pod powierzchnią i skierowaną dziurami ku górze - ruch wody dla napowietrzania.Z filtrami musisz sam poeksperymentować, każde akwa ma inaczej ułożone dekoracje i ścisłej reguły nie ma, celem jest sprawne zgarnianie kupsk w paszczę filtra i to w sumie wszystko.

Opublikowano

U mnie wygląda to w ten sposób:

filtry.JPG[/attachment:1kvwwnqo]

Brązowy - tło

Czarny -kamienie

Czerwony - wlot filtra zew.

Żółty - wylot filtra zew. i kierunek strumienia (skierowany na tafle)

Zielony - filtr wew. i kierunek strumienia

Niebieski - pompa cyrkulacyjna i kierunek strumienia, wąż przykryty skałami, strumień skierowany po dnie przy szybie..

Zdaje egzamin bardzo dobrze ale jak poprzednik wspomniał kazde akwarium jest inaczej użądzone, i nie w kazdym akwarium bedzie sie ten system spisywał...

post-9034-14695712273675_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Pokombinuje i dam znać...

Czy bez deszczowni woda będzie wystarczająco napowietrzona? Jesli odłącze deszczownie to koniec wylotu będzie nad taflą i woda będzie leciała jak z kranu...