Skocz do zawartości

temperatura a temperament

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się, czy zauważył ktoś wyraźne zmiany w zachowaniu pyśków wraz ze zmianą temperatury. Powiedzmy, że przedział dla pyśków to 24 - 28 stopni. Po ostatniej podmiance zapomniało mi się włączyć grzałkę (odmulacz w jednej, piwo w drugiej ręce więc nic dziwnego :wink: ). Zwykle mam w akwa około 27 stopni, a teraz z odłączonym ogrzewaniem jest 24. Dotąd rybska w kółko ganiały się po akwa, szczególnie hongi (pisałem w innym topiku o nadgorliwym samcu). Teraz wygląda to hm, jakby bardziej cywilizowanie. Samce ściślej trzymają się swoich rewirów, samice widzę częściej w toni (przedtem wypływały głównie do jadła). Objawów niepożądanych, takich jak choćby płochliwość, otępiałość, nie stwierdzono. Względny spokój w akwa trwa od 3 dni. Jako, że dorwałem podrośniętą samice hongi i planuje wpuścić ją jutro to zaklaskałbym uszami z radochy gdyby miała łatwiejsze wejście do starego składu :o .

Ciekawi mnie czy ktoś z was próbował wpływać na agresję przez temperaturę w akwa, przynajmniej w chłodniejszych porach roku, bo latem i tak trzeba będzie walczyć o te 29 stopni. Czy działa na dłuższą metę i czy rybom nie zaszkodzi?

Opublikowano
Moje przy 23-24 stopniach są takie ospałe.

czester a możesz rozwinąć co znaczy ospałe? Nieruchawe, siedzą w jednym miejscu czy chowają się w skałkach? Na żarełko też reagują ospale?

Opublikowano

Nie ruszają się, jak juz to powoli i spokojnie, bardziej przy górze lub w kątach.

Ostatnio miałem nieogrzany pokój, grzałka w akwa niewyoliła i właśnie coś takiego zaobserwowałem. Normalnie trzymam wysoko 26-27

Opublikowano

Temperatura w jeziorze oscyluje od ok 23-30*C. U mnie najczęściej jest 26, w lecie trochę więcej. Na noc temperatura trochę spada. Ryby przy niższej temperaturze wyraźnie inaczej się zachowują dlatego nie wydaje mi się by była za wysoka.

Opublikowano

U mnie zazwyczaj w akwarium jest 26 stopni, czasem po podmianie spada do 24. Różnic w zachowaniu nie zaobserwowałem. Raz zapomniałem włączyć grzałki po podmianie i temperatura spadła do 20-21 stopni. Wtedy ryby faktycznie były niemrawe.