Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam zbudować do moich 400L panel filtracyjny, który ma działać jako filtr mechaniczny.

Panel ma mieć wymiary w przybliżeniu. 30 dł. x 35 wys. x 14 szer. W środku tylko 3 komory: 1 komora rura z akwa, 2 komora gąbka i włóknina, 3 komora pompa. Mam pompę aquaclear 1000l/h.

Komora pompy ma mieć ok 15 cm dł. a komra z rurą wlotową 5cm. Reszta długości na media filtracyjne. Załączam rysunek (nie trzyma trochę proporcji, ale wszystko chyba powinno być zrozumiałe). Moje pytanie jest takie:

Czy odległości jakie zachowałem przy przegrodach od dna i górnej krawędzi panelu będą wystarczające, żeby pompa 1000l/h nie wypompowała za szybko wody?

Będę też wdzięczny za inne sugestie i spostrzeżenia.

Edit: Na szkicu wkradł się błąd. Pompa oczywiście 1000 a nie jak jest napisane 100L

post-9167-14695712272154_thumb.jpg

Opublikowano

woda wleci ci rurą do pierwszej komory górą wypłynie przeleci po mediach filtracyjnych górą bo będzie miało łatwiej i wleci górą do komory z pompą.

Raczej słabo zadziała

do jakiego akwarium chcesz to użyć??

Opublikowano

Jedna rura to zdecydowanie za mało. Jeśli chcesz przepływ ok. 1000l/h, to w ogóle rury sobie odpuść, bo musiałyby mieć ogromną średnicę. To właśnie średnica rur wpustowych do filtra ma decydujące znaczenie jeśli chodzi o przepustowość całego filtra. U siebie, żeby wycisnąć z filtra 500-600l/h musiałem mieć 2 rury 1" i 1 rurę 3/4". Inaczej się nie dało.

Pamiętaj też, że poziom wody w filtrze będzie taki, jak w akwarium, więc jeśli ten będzie powyżej najwyższej przegrody, to woda przepłynie nad nią, a nie przez media. Najlepiej przegrody, pod którymi woda ma przepływać, zrobić do samej krawędzi.

Opublikowano
woda wleci ci rurą do pierwszej komory górą wypłynie przeleci po mediach filtracyjnych górą bo będzie miało łatwiej i wleci górą do komory z pompą.

Raczej słabo zadziała

do jakiego akwarium chcesz to użyć??

Przegroda pompy jest o 5cm wyżej niż przegroda rury wlotowej (słąbo to widać na szkicu). Dodatkowa pompa będzie ciągnąć od dołu przez media więc woda jednak powinna przejść przez media. Akwarium 400L. Roślinne.

Jedna rura to zdecydowanie za mało. Jeśli chcesz przepływ ok. 1000l/h, to w ogóle rury sobie odpuść, bo musiałyby mieć ogromną średnicę.

Nie przypuszczałem, że potrzebna będzie aż tak duża średnica rur wlotowych :? W razie czego głowica ma regulowany przepływ więc ją skręcę na połowę mocy. Przegrodę pompy podniosę wg sugestii do samej krawędzi.

5cm prześwitu pod tą przegrodą wystarczy?

Ile cm poniżej lustra wody w akwarium dać przegrodę rur wlotowych?

Opublikowano
5cm prześwitu pod tą przegrodą wystarczy?

Wystarczy w zupełności.

Ile cm poniżej lustra wody w akwarium dać przegrodę rur wlotowych?

To łatwo wyliczyć. Jak przeliczysz sobie powierzchnie przekroju rur wlotowych, to musi ona odpowiadać powierzchni od górnej krawędzi przegrody do lustra wody. Do tego dodaj 1-2cm zapasu i będzie ok.