Skocz do zawartości

W przygotowaniu 112 l - Saulosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam akwa 125l wiec takie jak Ty i nastawiam sie na jednego samca i jakies 3-4 samiczki.Oczywiscie bym sie cieszyl,gdyby mi sie udalo zatrzymac 2 samcow :D bez krwawych walk,no ale zobaczymy.....Na razie w akwa plywa sobie 8 maluchow,czekam na wybarwienie no i na koniec do redukcji :D .

Opublikowano

Ja tak po lekturze tego forum doszłam do wniosku ,że w takim zbiorniku mogą być dwa samce. Z tego co wyczytałam gatunek ten walczy wprawdzie o terytorium ale nie wybierają dużej powierzchni wiec 2 samce powinny sobie poradzić. No zobaczymy . Będzie to moje pierwsze Malawi , wiec jeśli się nie uda z taką obsadą to oczywiście zredukuję.

Na razie czekam na zbiornik , jutro zamierzam zakupić piasek kwarcowy . A tak a propos - ile kg piachu masz w swoim akwarium. Zamierzam kupić 20 kg. Wystarczy?

Opublikowano

Ja mam w swoim drobny zwirek(pozniej bede wymienial na piasek).Juz niepamietam ile tego wrzucilem ale mam jakies 6-7cm warstwy tego zwirku.Wiecej niemusisz chyba dawac bo sie moga robic strefy beztlenowe,ktore sa niebezpieczne dla ryb.Mozesz tez wrzucic swiderki,przemieszczaja sie pod zwirkiem czy piaskiem,likwidujac troche stefy beztlenowe i sa przysmakiem saulosi :wink:

Opublikowano
Ja tak po lekturze tego forum doszłam do wniosku ,że w takim zbiorniku mogą być dwa samce.

Mysle, ze to sie nie uda, niestety.

IMO 10 ryb w takim akwa to tez za duzo... Zatem docelowo dalbym 1+4-5. Wiem, ze jeden samiec slabo, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi..

Opublikowano

W 240 l nie miałem szans na 3 a tym bardziej na 2, tak, że również wątpię w wielosamcowość w 112 l

Gdy dorosły to zrobił się między nimi dym i po samcu :/

Opublikowano

i wyzej wymienione odpowiedzi wymagaja od nas, aby powiedziec : kazde akwa jest inne...

wpusc ryby jak najmlodsze, aby sie wybarwialy i docieraly razem.

co wyjdzie, jaka redukcie przeprowadzic - czas pokaze.

Opublikowano

Akwa będziesz miała chyba standardowe : 80 (długość) x 35 (szerokość) x 40 (wysokość) ?

Co do piachu ... to policz sobie :Długość akwa (np.80) x szerokość (np. 35) x ile chcesz cm warstwe piachu (np.5 cm)

Wychodzi 14 kg piachu :)

Opublikowano

Zamierzam zakupić 12 maluchów i zobaczę co będzie , jak bedzie dym - to poprostu zredukuję. Piasku kupiłam 20 worków i jest dość grubo ale tak zostawie . Zakupiłam też kamienie serpentynitu z lekkim zielonym i piaskowym zabarwieniem. Wsadziłam też korzeń i jedengo wyhodowanego przez dwa lata anubiasa. Wiem ,że w Malawi rośliny i korzenie to tak nie bardzo ...ale widziałam i takie zbiorniki. Akwarium dojrzewa . Połowę wody miałam ze starego zbiornika i połowę świeżej. Kilka krewetek ktore przy pyszczakach i tak znikną, ale póki co są STARTERKAMI :)