Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam akwarium 100x50x50 i aktualnie mam w nim jako biologa eheim 2224, a jako mechanika at-203 (nie wydaje mi się wcale za silny)..i mam pytanienie bo jak dla mnie jest at-203 jest głośny, w nocy gdy chcę spać słyszalne są dosyć silne wibracje co mnie drażni gdyż na co dzień pracuje w hałasie.. Chciałbym go zastąpić czymś cichym i tak myślałem ,że filtry kaskadowe (myślę o fzn-3) są bardzo ciche.. Do kaskady dołożyłbym po przeciwnej stronie cyrkulator hydor koralia 1. I moje pytania: jak chodzą te cyrkulatory w sensie czy są ciche?A po drugie czy taka filtracja zda egzamin, nie będzie za słaba? Bo plusem też tego będzie mniejsze zużycie prądu- at-203 30 wat, kaskada jakies 10W + 4,5W koralia. Czy może macie jakieś inne propozycje cichych rozwiązań, myśle o innym filtrze wewnętrznym. Bo sam eheim jest niesłyszalny.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Pompy cyrkulacyjne są bardzo ciche. IMHO koralia 1 będzie za słaba. Pamietaj, że takie pompy dają szeroki strumień wody i przepływ np. 2000l/h przy pompie cyrkulacyjnej a obiegowej to zupełnie dwie różne rzeczy. Ja w zbiorniku 120cm mam dwie pompy cyrkulacyjne o przepływie 4500lh i jak dla mnie jest w sam raz.

Co do kaskady to się nie wypowiem, nie mam, nie miałem i chyba mieć nie będę.

Opublikowano

Hmm...chodzi mi tylko o to żeby taka pompka cyrkulacyjna zwiewała kupki z dna w stronę rurki zasysającej od kaskady aby nie zalegały...czyli musiałaby być conajmniej z jakim przepływem? Hydor kolralia 2 byłaby wystarczająca..? Tu znowu koszty samego zakupu się powiększają...a filtr fluval 4 plus, starczy do 100cm? I czy jest cichy? Sorki ,że tyle pytań ale nie mam kogo pytać o każdy sprzęt po kolei a tu jest tyle osób więc na pewno zawsze ktoś się znajdzie co korzystał z danego ekwipunku ;)

Opublikowano
Hmm...chodzi mi tylko o to żeby taka pompka cyrkulacyjna zwiewała kupki z dna w stronę rurki zasysającej od kaskady aby nie zalegały...czyli musiałaby być conajmniej z jakim przepływem? Hydor kolralia 2 byłaby wystarczająca..?

Może wystarczy, ale tutaj dużo zależy od wystroju zbiornika, dekoracji, ilości skał oraz ich rozmieszczenia.

Opublikowano

Hmm..to najlepiej zainwestuje w zatyczki :D bo żeby mieć ładnie przedmuchane przypuszczam, że najlepiej umieścić w 2 miejscach takie pompy, gdyż skał mam sporo..At-203 jakoś daje rade, ale te wibracje :| A pod choinkę poproszę gwiazdora o jakąś cichą filtrację mechaniczną.. ;|

Opublikowano

A może Ty masz jakiś problem z tym Atmanem? bo ja śpię koło akwa już 2 lata i nie mam problemów z zasypianiem. Atman ma to do siebie, że każdej drobnostki potrafi hałasować. Źle odpowietrzony, kamyczek przy przyssawkach albo mocno zabrudzona gąbka.

Opublikowano

[Kaskada fzn3 do akwa z pysiami :?: Nie...Nie :!:

Miałem kiedyś ten filtr.Na poczatku faktycznie cichy jak diabli,ale po pewnym czasie też był słyszalny.

Cichy filtr wewnetrzny to tak naprawde loteria.Ja mam chinczyka resun sp-3800......i nie biadole :)

Inni nie polecaja....bo to badziewie :mrgreen:

Takze sam widzisz :o

Opublikowano

sision ja z tym atmanem już wszystkiego próbowałem..Gąbka była nowa to go słychać było, odpowietrzony jest na pewno, czyściłem go całego, rozkładałem, składałem, przyssawki też sprawdzałem, bo wcześniej przeglądałem forum w poszukiwaniu przyczyn.. Może po prostu ja nadwrażliwy jestem.. Chociaż zastanawia mnie jeszcze to, że może filtr musi się jeszcze dotrzeć, ma trochę ponad półtora miesiąca..

Co do kaskady to się dopiero zastanawiałem, stąd moje pytanie..

Opublikowano

1,5 miesiąca to faktycznie może być mało. Zwłaszcza, że Ty go jeszcze czyściłeś. Z drugiej strony uważam, że zawsze może trafić się głośniejszy egzemplarz.