Skocz do zawartości

Problem z pożądanymi glonami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a ja powiem tak. Tetra PlantaMin dodawany co podmiana 1 nakrętka na wiadro i masz takie glony że szok. To sprawdzona metoda bo u siebie juz w 3 zbiornikach testowałem ten sposob. Poszukaj w galerii moich fotek tam są pokazane fotki jak szybko się rozrasta po tej odzywce. Polecam

viewtopic.php?f=20&t=3793

tu masz link do fotek i tematu o moim glonie. Od tamtej chwili mineło juz posoro czasu a glon taki jaki był taki jest nadal i oczywiście zasada ta sama. Grolux i PlantaMin

Opublikowano

Moim zdaniem ma i to sporo. Przy średniej 24 'C glon wolniej sie rozrastał. Teraz mam ok 26 i jest jak by lepiej. Ale co za tym idzie szybciej porasta szybe i trzeba go czesciej czyścić z szyby no i czarny glon pojawił się obficiej niż wcześniej dlatego teraz obniżam znoiw do 24 i zobaczymy czy ten czarny glon zacznie zanikać.

Opublikowano
Moim zdaniem ma i to sporo. Przy średniej 24 'C glon wolniej sie rozrastał. Teraz mam ok 26 i jest jak by lepiej. Ale co za tym idzie szybciej porasta szybe i trzeba go czesciej czyścić z szyby no i czarny glon pojawił się obficiej niż wcześniej dlatego teraz obniżam znoiw do 24 i zobaczymy czy ten czarny glon zacznie zanikać.
tu nie chodzi bezpośrednio o temperaturę ale bardziej o stopień dostepności CO2 z nią związany. Zależność między CO2 i węglanami a pojawianiem się zielonych i brunatnych glonów swego czasu opisywałem na forum.