Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mało Misiek, mało, musi być cieplej. Grzałka to nie majątek, kup coś porządnego, 20W starczy. Tylko zanim cokolwiek kupisz, zastanów się, jaki sens ma 10 litrowy kotnik...

Opublikowano

Wiem, że 10 litrowy kotnik już przy kilkunastu/kilkudziesięciu małych rybciach jest bez sensu, ale u mnie póki co pływa jedna sztuka i myśle że te 10-15 litrów wody narazie jej starczy. Z tą grzałką to zastanawia mnie jedna sprawa. Skoro w 200 l akwa, 100 W grzałka bez problemu potrafi utrzymać temp. wody 26-28 C (czyli mniej więcej o 6-8 C wyższą niż temp. otoczenia, przyjmując że w pomieszczeniu mamy 20 C), to dlaczego 5 W nie potrafi podgrzać 10 litrów wody choćby do tych 24 C? I tu i tu proporcja W do litrów wynosi 0,5. Producent podaje, że 20 litrów wody zagrzeje się do temp. o 2 C wyższej niż temp. otoczenia, czyli 10 l powinno się zagrzać o 4 C więcej.

Opublikowano

z dwóch zasadniczych powodów:

1. Małe "ciała" tracą ciepło szybciej niż duże, szyby kotnika ponadto są cieńsze.

2. Oprócz grzałki w dużym akwarium masz masę sprzętu który dogrzewa wodę. Bardziej regułą niż wyjątkiem są akwaria 300-400l w których sprzęt emituje tyle ciepła że grzałka staje się zbędna.

Opublikowano
Bardziej regułą niż wyjątkiem są akwaria 300-400l w których sprzęt emituje tyle ciepła że grzałka staje się zbędna.

Potwierdzam w 240 temp 25/26 bez grzałki zwykłe stateczniki tak grzeją że wystarczy mi 1 aby uzyskać taką temp jak chcę wyżej odpalam drugą świetlówkę temp. w mieszkaniu średnio (zimą:) 22/23

Opublikowano

Temp. wody w kotniku utrzymyje się na poziomie 24-25 C. Do tego doszedł resun magi-200 (200 l/h) plus oświetlenie i wszystko daje radę. Rybcia karmiona pokarmami OSI, Hikari, NF i cyklopem rośnie w oczach. A propo - wczoraj zrobiłem pierwsze podejśce do złapania inkubującej samicy - klęska. Nie sądziłem, że jest to aż tak trudne?!

Opublikowano

Samicę (Saulosi Coral, albo Msobo Magunga - nie wiadomo, ale o tym to już w innym poście napisałem) udało mi się złapać przy cotygodniowej podmiance wody. Od 2 dni siedzi w podwieszanym kotniku w głównym akwa. Wczoraj wieczorem wypuściła pierwszego malca. Jako, że był tylko jeden postanowiłem zostawić go na noc razem z mamą i poczekać na resztę. Niestety rano mały był już nieżywy. Samica dalej ma wypchany pysk... poczekam jeszcze do wieczora i mam nadzieję, że wypuści resztę młodych?