Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze się wtrącę, kiedyś na forum podałem pomysł połączenia zbiornika głównego z kotnikiem przez przelew, tj. jakaś pompka albo wylot z filtra z akwa głównego leje wodę do kotnika a z niego wraca grawitacyjnie. Oczywiście kotnik musi stać wyżej itd. Kwestie techniczne już rozwiązuje się indywidualnie. I znów, idealne i stabilne parametry w małym akwa bo całą robotę filtrowania obsługuje zbiornik główny. Znalezione na MCH

http://www.malawicichlidhomepage.com/aq ... ytank.html

Opublikowano

Ja posiadam oddzielne aqwa, 100L 80x30x40 jako inkubator (mógł by być większy) i w standardzie mechanik, kubeł światło skały pełen wystroik jak normalny zbiornik mam tam M.E.RR. 21szt. postawiłem w sypialni i o 30min światło dłużej się świeci lobię popatrzyć na malutasy. I tak małe muszą tam być ze 2-3miesiące to może załóż nowy baniaczek jak Ja coś podobnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak wcześniej pisałem przymierzam się do rozmnożenia Saulosi. Jednak dwie ostatnie inkubacje "przegapiłem", tzn. chciałem jak najpóźneij wyłowić samice, no i okazało się, że niestety zanim je wyłowiłem młodych w pyszczku już nie było. Za to wczoraj, przy cotygodniowej podmianie wody, odmulaniu dna i czyszczeniu mechanika, hmmm... niespodzianka. Odczepiłem koszyk z gąbką od filtra, wsadziłem go do miski i co widzę... małą rybkę. Jedna się jakoś uchowała. Sprytna siedziała sobie między koszykiem a gąbką :). Od wczoraj mały Saulosi pływa sobie sam w 15 litrowym akwa. Niestety dziś rano temperatura wody w zbiorniku spadła do 21 C. :( Dziś, albo najpóźneij jutro dołożę mu grzałeczkę i jakiś filtr. Mam nadzieję, że przez ten czas rybcia nie zamarznie? Narazie siedzi sobie trochę zestresowana między kamieniami, ktore wsadziłem jej do awka, dostała drobno pokruszoną spirulinę i trochę cyklopa, no i wygląda na to, że chyba wszystko jest w mierę ok.

Opublikowano

Póki nie masz osprzętu do kotnika, proponuję wsadzić rybę do takiego kotnika zawieszanego w akwa głównym. Woda ciepła i przefiltrowana na pewno jest lepsza od tej w akwa 15l. Na kilka-kilkanaście dni taki kotnik by wystarczył. Może być siatkowy, jego koszt wynosi ok.10zł.

Opublikowano

Jak będzie dziś, to ok, jeśli nie - ja bym przełożył. Chyba że masz wysoką temperaturę w mieszkaniu. to wtedy w tych 15 litrach jakaś tam przyzwoita się utrzyma.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W spadku trafiła mi się grzałeczka, którą miałem nadzieję wykorzystać w moim kotniku. W kotniku pływa jeden malutki Saulosi i jest w nim może z 10-12 litrów wody. Grzałeczka ma moc 5W. Przez całą noc (8 h) temp. wody w kotniku nie podniosła się ani o 1 stopień. Czy to nie trochę dziwne? Wiem, że grzałeczka jest cieniutka, ale myśałem, że po nocy może 1-2 stopnie temp. wody pójdzie w górę? Z drugiej strony może to jednak normalna sprawa, bo na noc w pokoju, w którym stoi kotnik zakręciłem kalofyfer, więc temp. otoczenia pewnie z 1-2 stopnie spadła. Reasumując producent grzałeczki podaje, że jest ona w stanie podgrzać 20 litrów wody do temp. o 2 stopnie wyższej niż temperatura otoczenia. Skoro w kotniku jest 10-12 litrów wody to jej temp. powinna być ze 4 stopnie wyższa od temp. otoczenia. Może 8 h to jednak zbyt mało czasu dla grzałki o mocy 5W i trzeba trochę poczekać?