Skocz do zawartości

Czy możliwa jest krzyżówka saulosi z rdzawym???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po akwa pływa mi jakiś taki 4-5 cm wynalazek ni to saulosi ni to rdzawy.

Kiedy jest koło saulosi jest zdecydowanie ciemniejszy niż inne, z kolei kiedy pływa w pobliżu rdzawych jakiś taki jaśniejszy i bardziej żółty jest od nich.

Dodatkowo kiedy się zdenerwuje to na górnej płetwie pojawia się ciemniejszy pasek (jak u samic saulosi) , rdzawe mają żółte końcówki płetw, ten osobnik nie...

Nie wygląda mi on także na wybarwiającego się samca.

Niestety fotek nie mam możliwości zrobić bo się wszystkie aparatu wystraszyły i się pochowały...

Opublikowano

patrząc na twoją obsadę to myślę że bastaryzacja w takim wypadku jest możliwa.

Pyszczaki powinniśmy trzymać w haremach, w twoim przypadku samiec z braku laku mógł coś nabroić z nie swoją samicą.

Drugim wyjściem, jest również to, że twoje ryby (starsze) również nie są czysciutkiej krwii i w którymś pokoleniu coś dziwnego się urodziło

Opublikowano

Jeżeli już wyszedł taki bastardzik (choć co do czystości krwi raczej jestem pewny bo wszystkie inne potomstwa ładniutkie) to ciekawy jestem co z niego wyrośnie jeśli okaże się samcem i będzie się po saulosowemu wybarwiał.

Zasadniczo pytanie bylo o to czy jest taka możliwość - ale widzę że jest...

Opublikowano

odpowiedzieć powinieneś sobie co dalej z twoją obsadą.

Pysie powinniśmy trzymać w haremach - u ciebie to raczej nie jest idealnie.

Opublikowano

Zmiany się szykują...

Na razie spokój w baniaku więc się nie pali.

W przyszłym tygodniu odpadają Yellowki i tak po troszku po troszku będę kompletował obsadę docelową.

Problemem jest saulosi - nigdzie nie mogę dorwać F1 lub F2 żeby krew troszkę przemieszać.

Mam jedno całe akwa z maluchami saulosi ale nie chcę chowu wsobnego uskuteczniać.