Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy ? Kiedy zbiornik dojrzeje .Jedna z metod zalecanych na tym forum ,żeby ruszył cykl azotowy jest wpuszczenie 2-3 ryb tzw startowych z docelowej obsady.Powinieneś ,wtedy zastosować dodatkowo biostartery ,minimalnie karmić i stale kontrolować parametry wody w szczególności nh3 no2 i no3.Osobiście proponował bym ci jednak wrzucić kostkę mrożonki ,lub wlać odrobine własnego moczu (ja pisze poważnie) i cierpliwie czekać.Kiedy nh3 i no2 będą nie wykrywalne a ,no3 na poziomie max 20-30 możesz myśleć ,żeby stopniowo wpuszczać obsadę - na początek 6-7 rybek karmić raz dziennie i kontrolować parametry.

Opublikowano

akwarium 240 l 120-40-50 filtry zewneczny FILTR ZEWNĘTRZNY kubełkowy 1400l/h HW -303A WĘGIEL AKTYWNY ZELIOT MINERALNY BIO GABKI BIO CERAMIKA filtr wewneczny elite 75 .Do wody dodalem Organic Aqua.Kolega moj chce pozbyc sie calej obsady i kupic dyskowce,a wiec moge nabyc te rybki od niego.Napewno ma tam yello 1+5 z dwom innymi gatunkami bedzi ciezko bo podal mi nazwy ktore cos ni pasuja.Cyrtocalamoori (delfiny)Nastepny labidochronis barbey katango.Ryby sa w bardzo dobrej kondycji maja okolo 1 roku.Zyja w zgodzie w akwarium nazoznum 240l.Tylko z tymi nazwami jest cos nie tak jesli cos wam mowia te nezwy to tez prosze o info.DZIEKI za pomoc.Teraz podnoislem temp wody do 30stopni.Jutro juz ja zmniejsze i kupie ze 4 gubiki na rybki startowe.Rybki zalezalo by mi wpuscic wszystkie razem bo musze jechac po nie 100km.

Opublikowano
akwarium 240 l 120-40-50 filtry zewneczny FILTR ZEWNĘTRZNY kubełkowy 1400l/h HW -303A WĘGIEL AKTYWNY ZELIOT MINERALNY BIO GABKI BIO CERAMIKA filtr wewneczny elite 75 .Do wody dodalem Organic Aqua.Kolega moj chce pozbyc sie calej obsady i kupic dyskowce,a wiec moge nabyc te rybki od niego.Napewno ma tam yello 1+5 z dwom innymi gatunkami bedzi ciezko bo podal mi nazwy ktore cos ni pasuja.Cyrtocalamoori (delfiny)Nastepny labidochronis barbey katango.Ryby sa w bardzo dobrej kondycji maja okolo 1 roku.Zyja w zgodzie w akwarium nazoznum 240l.Tylko z tymi nazwami jest cos nie tak jesli cos wam mowia te nezwy to tez prosze o info.DZIEKI za pomoc.Teraz podnoislem temp wody do 30stopni.Jutro juz ja zmniejsze i kupie ze 4 gubiki na rybki startowe.Rybki zalezalo by mi wpuscic wszystkie razem bo musze jechac po nie 100km.

Po kolei:

Cyrtocara moori - Zapomnij o nich - dorastają do 30 cm i minimalnym baniakiem dla nich jest 350l

Tej następnej nie znam

Po co podniosłeś tak temperaturę - trzymaj 27 i będzie spoko (żebyś czasami bakterii nie ugotował)

Co do gupików to co z nimi później zrobisz? Zostawisz????

Jak nie możesz nic wpuścić z docelowej obsady to wrzuć kostkę mięcha albo siki.

Co do wpuszczania całej obsady składającej się z dorosłych ryb na raz do takiego małego baniaka to bym miał wątpliwości - lepiej wpuść stopniowo.

Opublikowano

copadichromis borleyi kadango

podejrzewam, że o te ryby chodzi \

niestety do 240 l wsadzać te ryby to bym sobie darował

Opublikowano

pablowski76- powiedz mi jesli możesz -jak sprawuje sie ten filterek HW... w podaży go pełno ale na forach nic nie można sie o nich dowiedzieć; jak z wydajnością , cichością , odpowietrzaniem i ogólnie. reklamowany jako technologia renomowanej niemieckiej firmy - większość widzi w nich,, tetry ", a ja widzę uderzające podobieństwo do filtrów ,,serafil bioactive"z nowej serii z tym że orginał najwększy bioactive 400 z lampą uv 5w kosztuje 670 pln- a ten równoległy chińczyk 275pln i z 9w lampą uv- wiadomo -ze parę groszy trzeba by bylo zainwestować dodatkowo w lepsze wkłady.