Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawet jeśli rybom nie robiłoby to różnicy to ja musiałbym niemalze całkowicie zrezygnowac z podłoża to raz, a dwa jakby wygladały takie dwie "latarki" w akwa :roll: i ryby pływające między nimi ale za to mogłbym zrobić coś takiego na suficie :P

batman-bat-signal-cel1253583347.jpg

Tak czy siak efekt "tętniacego życiem" akwarium wybiegającego poza szklaną konstrukcje wydaje mi się być bardzo ciekawy i myśle że bede coś kombinował w tym kierunku :wink:

Opublikowano

Wydaje mi się, że technicznie byłoby to możliwe - pomijając różne istotne kwestie (!) - jeśli w akwarium nie byłoby ani pokrywy, ani substratu na dnie, tylko goła szyba i ew. pod nią jakiś odbłyśnik. Światło odbijałoby się od dna. Pomysł moim zdaniem nie nadaje się jednak do akwarium, w którym są ryby.

Opublikowano

Nie myśleliście o tym że efekt taki można uzyskać poprzez odbicie światła od powierzchni wody?

Wydaje mi się że silne HQI plus w miarę rozsądny ruch wody może dać taki efekt.

Jak się trochę ogarnę to wieczorem zobaczę w praktyce czy to możliwe.

Opublikowano

U mnie taki efekt powodują padające na akwarium promienie słoneczne. Akwarium stoi prostopadle do ściany z oknami i światło pada od przodu pod kątem. Oczywiście nie mam całego sufitu pokrytego takimi rekleksami świetlnymi ale kawałek i też częściowo taki efekt na dnie i modułach. Trwa to może z godzinę i pewno zależy od kąta padania promieni słonecznych. Więc chyba wystarczy odpowiednio ustawione HQI.

Opublikowano

Wczoraj wieczorem sprawdzilem I HQI daje wlasnie takie efekty.

Niestety nie moglem zrobic fajnego zdjecia bo porzadny aparat pojechal z rodzinka na wakacje, a tym co zostalo nie da rady nic porzadnego zrobic, co nie zmienia faktu ze refleksy na suficie powstaja I to fajne.

Opublikowano

Takie refleksy oczywiście od słońca, od HQI, także oświetlenie LED i kto wie czy nie halogenowe.Oczywiście powierzchnię wody trzeba trochę pomełtać.

Opublikowano
Takie refleksy oczywiście od słońca, od HQI, także oświetlenie LED i kto wie czy nie halogenowe.Oczywiście powierzchnię wody trzeba trochę pomełtać.

Ale tylko troszkę - delikatny ruch tafli.

Gdy przestawiłem cyrkulator aby "dmuchał" na taflę było duuuuużo gorzej.

Opublikowano

Bo maja za "szarokie" swiatlo.

U mnie nad baniakiem "przejsciowym" na czas przeprowadzki mialem jedna tylko swietlowke 18W I tez dawala namiastke tego co HQI.

Prawdopodobnie wzielo sie to z tego ze akwa mialo duza powierzchnie tafli wody (135x77).

BTW wczoraj jako efekt uboczny zainstalowaniu HQI nad baniakiem porobily mi sie takie fale na suficie :-)