Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc tak: kupiłem stadko od gościa, co likwidował malawi 2 dorosłe samce bankowe, dwa osobniki ok 5-6 cm żółte bez atrap jajowych dwa osobniki plus minus 8 cm tez żółte bez atrap i jeden osobnik żółty z atrapą jajową, ale chyba wzrostem przewyższa nawet samce do tej pory jest w najlepszej kondycji. Gość który je sprzedał mówił, że już inkubowały więc nie miałem wątpliwości co do płci pysi.Teraz odnośnie wystroju akwa więc na dnie styropian na nim piasek (zwykły budowlany)na piasku wapienie między którymi są powsadzane mikrozorki i anubias wiec kryjówek jest dużo do tego stopnia że chwilami w akwa pływały tylko dwa bankowe samce a reszta była gdzieś pochowana. Teraz odłowiłem dominatora i sytuacja wygląda tak, samica o której pisałem ostatnio że jest w kiepskim stanie niestety wczoraj odeszła ... zostały więc bankowy samiec i 2 domniemane samice, przy czym jedna znacznie mniejsza i bardziej "molestowana" przez samca, wygląda nie najlepiej i praktycznie samiec od niej nie odstępuje ... Nie mam aparatu więc zdjęć nie mogę zamieścić, daliście mi do myślenia jeśli chodzi o płeć pyszczaków ... Bowiem mimo ostrych nalegań ze strony samców "samice" nigdy nie miały ochoty na amory ...

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wrzucenie fotek bo może żółte ryby to niekoniecznie muszą być samice saulosi, a jak ktoś chce coś sprzedać to różne rzeczy może opowiadać.

Trochę ciekawi mnie to że opisałeś ryby jako sino-szare....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

cześć,

to że filtr ma przepływ 700l/h to dla Ciebie niewiele wnosi ;) . pytanie jak dużo jest w nim miejsca na bakterie nitryfikacyjne, jak często myjesz wkłady i jak to robisz. Moim zdaniem złe parametry wody mogą wpływać negatywnie na zachowanie ryb, więc jak już koledzy powyżej słusznie zauważyli warto by sprawdzić poziom NO3 i NO2.

Po drugie każde akwarium jest inne, na zachowanie ryb wpływa wystrój akwa ale i jego otoczenie. To czy stoi w ciągu komunikacyjnym, jak często kręcą się przy nim ludzie, jak jest umiejscowione w stosunku do okna i światła słonecznego ... Jest wiele przyczyn, które mogą powodować zwiększoną agresję ryb.

Co do samych saulosi to są one łagodne ale w odniesieniu do innych pyszczaków, w porównaniu z innymi rybami wcale łagodne nie są ;)

I na koniec, w moim 200l baniaku, mam 3 gatunki ryb: saulosi, rdzawe i aurory. Miałem 2 samce saulosi po 2-3 latach jeden z nich zrobił się bardzo agresywny. Jeździł po wszystkich rybach w akwa oprócz alfy aurory. Zmiana wystroju wnętrza akwa nie pomogła, poddałem się ... agresor musiał opuścić lokal.

pozdrawiam i życzę udanej hodowli