Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

każdy nawet najbardziej radykalny roślinożerca żeruje również na planktonie bądź drobnych skorupiakach. To wynika z faktu znajdowania się tychże w glonach które objadają ryby.

Opublikowano

Z tego co wyczytałem to mpanga żeruje też w toni wodnej na planktonie...a tak na marginesie to w tej nazwie nie ma "h" więc piszemy mpanga a nie mphanga. Po co takie udziwnianie nazw.

Opublikowano

tak dla jasności:

Fitoplankton – mikroskopijne organizmy roślinne (w tym glony niezaliczane do królestwa roślin w niektórych systemach taksonomicznych) oraz sinice (należące do Procaryota) , które biernie unoszą się w wodzie, nie posiadając zdolności ruchu lub tylko w znacznie ograniczonym zakresie.

Opublikowano
Mphanga żeruje na fitoplanktonie kolego,poczytaj pierw a tym.Co do nazwy to większość stron o malawi czy też sklepów pisze przez "h"więc to kto jak pisze ma tu drugorzędne znaczenie :)

Wlasnie, ze nie.

Dla jasnosc x2. Poprawna nazwa tejze ryby to Metriaclima sp. elongatus mpanga. Miejscem wystepowaniea sa okolice wlasnie Mphanga Rock, stad w handlu czesto wystepuje pod "geograficzna" nazwa sp. mphanga rock.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze mam pytanko o Pseudotropheus Acei, jakie ma preferencje żywieniowe i czy pasowały by do mojej obsady (np. zamiast któregoś gatunku)? Co o tym myślicie? Podobno lubią dużo pływać co na pewno ożywia zbiornik no i chyba pasowałoby mi tam coś niebieskiego.

Opublikowano

acei z małej litery, tak sie pisze nazwy gatunkowe :mrgreen: Chyba, ze jest to poczatek zdania, tak jak w moim przypadku :idea:

Acei w naturalnym środowisku żywi się peryfitonem. Żywienie nie nastręcza większych problemów, ponieważ chętnie przyjmuje dobrej jakości suche pokarmy. Dietę należy oprzeć na pokarmach roślinnych, ale nie wolno zapominać o jej odpowiednim urozmaiceniu przez podawanie mrożonek (DAFNIA, ARTEMIA, wodzień). Dobrym dodatkiem będzie też gotowana marchewka czy sparzone liście sałaty, ale trzeba uwzględnić, że nie zawsze to musi rybom smakować.

Podobno lubia duzo plywac !

Opublikowano

Widzę,że o acei nikt nie ma nic do powiedzenia (oprócz tego z jakiej litery piszemy :mrgreen::mrgreen::mrgreen: )...szkoda. Może zapytam inaczej. Który gatunek bardziej by pasował do mojej obsady; Pseudotropheus acei (z małej litery :D ) czy venustus? Jeden z tych gatunków chciałbym dołączyć do mojej obsady lub wymienić z jednym z gatunków które już u mnie pływają. Wszelkie rady i sugestie mile widziane. Dziękuję z góry.