Skocz do zawartości

Wymontowanie jednej świetlówki<pokrywa Wromak>

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, czy robił ktoś kiedyś coś takiego, że próbował wymontować jedna świetlówke z standartowej pokrywy Wromak? Otóż chciałem to zrobić aby przyciemnić akwarium, i chce sprawdzić jak to wygląda:P Podobaja mi sie lekko mroczne akwaria, i może obejdzie sie bez zmiany świetlówki. Probowałem tą świetlówke po prostu wyjąć, ale wtedy się nie załącza (chyba szeregowo jest połączone). Więc może ktoś wie jak obejśc szeregowe podłączenie w celu chwilowej modyfikacji?

pozdrawiam :D

Opublikowano

Dobrze by bylo jakbys podal jaka to dokladnie pokrywa, czy zwykla wydmuszka(na elektromagnetycznych statecznikach) czy ktoras z wersji exclusive(na elektronice).

Jezeli wydmuszka to przy sprawnym podwazeniu przyklejonek pokrywki pojawi Ci sie statecznik. Nalezalo by go wymienic na inny, odpowiadajacy mocy jednej swietlowki. Koszt ok 10zl za statecznik i chwilka pracy.

Jezeli exclusive nalezy dostac sie do elektoniki i zobaczyc jaki statecznik. Jezeli dwu obwodowy to mozna pobawic sie kablami i wlaczac obie swietlowki niezaleznie. Jezeli jednoobwodowy to dupa zbita bo tu bedzie potrzebna wymiana statecznika, a na alektronice kosztuje ok 50zl najtanszy.

Pozdrawiam!

Marcin

• 8 lat później...
Opublikowano

Witam koledzy tez mam taki problem jak wykręcę jedna świetlówkę to druga mi gaśnie i obie wtedy nie świecą może podpowiecie co zrobić. Jest to zwykła plastikowa pokrywa czarna wromak. Pozdrawiam

Opublikowano

Temat zrobił się problematyczny.

Jeśli mamy nowe nie dawno kupione akwarystyczne i drogie rury to moim zdaniem nie warto kombinować - pozostawić do czasu jak się zużyją.

W każdym innym przypadku wyjdzie taniej i o niebo lepiej od razu uciąć wtyczkę ze sznurem tuż przy pokrywie i przykleić z przodu pokrywy przy otworach do karmienia moduły LED Samsunga lub LG białe i/lub RB albo RGB na zasilaczu 12V i zdalnym sterowniku za 17 zł.

Wyjdzie koszt podobny jak ten z przeróbką na jedną świetlówkę a moc zmieści się w 10W.

Macie niebieskie nocne barwę światła białego regulowaną z powolnym ściemnianiem i wyłączaniem - wszystko zdalnie pilotem z fotela przed akwarium - jak telewizor:D

Jak napisał Michał wyjęcie rury gasi wszystko bo rury są podłączone szeregowo i każda ma swój zapłonnik -starter a statecznik jest na moc obu rur.

afce852c14fc0acemed.jpg

przeróbka na jedną świetlówkę wymaga wymiany tego statecznika bo proste podważenie pokrywy i zwarcie zaznaczonej kostki przy L oraz tej nad nią co prawda zapali jedną rurę ale będzie ona pracowała z podwojoną mocą więc po krótkim czasie zachwytu się przepali.

Tak czy siak czeka was grzebanie w przewodach i wymiana statecznika na taki o mocy jaką ma jedna rura.

Światełko z jednej rury jeśłi chodzi o strumień świetlny może zadowolić ale ucierpi spektrum światła i wybarwienie ryb.

W mojej ocenie operacja absolutnie nie opłacalna - idziemy w moduły LED .

opisane przez Sławka Meszka oraz JemioloSeba.

Opublikowano

Zgadzam się z Decco w 100% ale jeśli już bardzo chcesz to musisz kupić nowy statecznik (najlepiej elektroniczny), na którym pisze 1x(i tu ilość mocy Twojej świetlówki). Na allegro jest tego pełno. Do Ciebie pewnie będzie pasował taki a jak nie to 18W (sprawdź jaką masz świetlówkę)

Statecznik elektroniczny do oprawy T8 1x18W (5163585118) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/51/63/58/51/5163585118@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@51/63/58/51@@AMEPARAM@@5163585118

Podłączasz to prosto - według schematu, który jest na stateczniku. Proste jak budowa cepa :P

Opublikowano
Witam koledzy tez mam taki problem jak wykręcę jedna świetlówkę to druga mi gaśnie i obie wtedy nie świecą może podpowiecie co zrobić. Jest to zwykła plastikowa pokrywa czarna wromak. Pozdrawiam

...Wromak ma dwa rodzaje pokryw. W jednych są dwa startery w innych jeden. Jeżeli masz dwa to wystarczy wyjąć jeden ze starterów ( świetlówka zostaje w gniazdach) i już świeci tylko jedna. Jeżeli masz jeden starter to musisz przerobić . Nie jestem elektronikiem więc nie wiem jakie stateczniki itp. Ale w ten sposób kiedyś zrobiłem właśnie w takiej pokrywie.

Opublikowano

Witam mam u siebie taki statecznik ipod to podłączone dwie swietlowki jedna 40w a druga 36 Watt jak to zrobić żeby tylko świeciła 40w dołączyłem ta 36 Watt ale wtedy ta 40 Watt nie świeci. Mrugnie dwa razy i nic.

post-11102-14695724758828_thumb.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dzięki Pozner, że przypomniałeś mi Taeniolethrinopsy. Obecnie ich nie mam, ale mam nadzieję, że to chwilowe.🙂 Zachowania ryb w znacznej mierze zależą od sposobu karmienia. Można z ryby stricte przydennej (Lethrinops red cap), grzebiącej w dnie w poszukiwaniu pokarmu, uczynić rybę „toniową” np. stosując jednolity pokarm wolnotonący mając w przy dnie gang Synodontisów njassae, miotających się (w ocenie spokojnego gatunku) w poszukiwaniu resztek pokarmu, które dotrą do dna. Przez kilka lat nie stwierdziłem natomiast u oryginalnych Synodontisów z naszego jeziora pobierania pokarmu w toni. Czyli są różne przypadki przystosowywania się. W drugą stronę – jedynym u mnie przypadkiem wśród toniowych Copadichromisów (miałem ok. 10 gatunków), który nigdy kategorycznie nie pobierał pokarmu z dna był C.cyaneus. A weźmy zachowania rozrodcze ryb po wielu pokoleniach w niewoli. Zarówno hodowcy jak i akwaryści amatorzy rzadko kiedy (mówię o non-mbuna, bo te ryby mnie interesują) doprowadzają do naturalnych macierzyńskich zachowań samic (wypuszczenie, pilnowanie młodych i łapanie w przypadku zagrożenia). Po kilku pokoleniach moim zdaniem ewolucja zaburza te zachowania. Co nie znaczy, że nie warto „szanować” naturalnych skłonności ryb, np. ich toniowości lub upodobań do kopania lub grzebania - poprzez próbę różnicowania karmienia (np. w jednych końcu zbiornika szybko opadający, w drugim końcu wolno opadający itp.), szanowania naturalnej diety (mięso – rośliny), ilości kryjówek, wielkości akwarium, nie mieszania gatunków agresywnych i spokojnych (mówimy o znacznych różnicach). Na tych osobistych poszukiwaniach moim zdaniem polega akwarystyka.
    • Również dziękuję wszystkim za wspólną zabawę.  Dyplom należy się  każdemu. I do galerii  😀. Jak wrócę to postaram się go tam umieścić na dowód tęgo,  ze forum ma się dobrze i żyje. 
    • Ja zostawiam, przy następnej podmianie spuszczam z pół wiaderka. Już tak parę lat i nigdy nic się nie wydarzyło. U mnie korpusy są przybite na stałe do ściany w szafce pod umywalką i nigdy nie miałem ochoty bawić się w takie cuda ze spuszczaniem (tak wiem spuścić to się mogę ) Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
    • Gratulacje @Andrzej Głuszyca i dzięki wszystkim uczestnikom za zabawę😀
    • Kwestia karmienia, to w przypadku mbuny kwestia glonów, które autor tego filmiku chce zwalczać wszelkimi sposobami. Zresztą nie tylko on. Gdyby nie zwalczał, to może zobaczył by te naturalne zachowania. Ale nawet porównując lwa do malawijskich drapieżników, bo to lepsza analogia, to i tu wszystko zależy od wielkości akwarium. Przy tych naprawdę dużych zbiornikach można pozwolić sobie na mix gatunków (mbuna, non mbuna i drapieżniki). Wtedy pewnie można poobserwować polującego drapieżnika. Nasz kolega Tom77 umieszczał dla swoich Taenilethrinopsów kulki z pokarmem pod piaskiem, żeby móc obserwować ich naturalne poszukiwanie pokarmu. Można znaleźć też na YT takie filmiki. Wszystko zależy od podejścia i możliwości. Jeśli ktoś wsadzi Nimbo, albo Dimidio do 400l czy 500l., a takich artystów jest niestety wielu, to na pewno nie zobaczy naturalnych zachowań.
    • Oczywiście, że ma znaczenie, im więcej miejsca do pływania tym lepiej. Natomiast jeśli chodzi o te wspomniane naturalne zachowania to te znaczenie nie jest tak duże. Czy lew w zoo, który ma duży wybieg i dostaję regularne posiłki pokazuję naturalne zachowania?
    • Oczywiście zachowania nie będą jeden do jednego, ale na pewno zbliżone. To są cechy i zachowania wrodzone. I mylisz się, 100 a 200cm. robi dużą różnicę. Średni rewir ryb z grupy mbuna to kilkadziesiąt centymetrów średnicy. Przy 100cm. długości już z dwoma samcami może być problem Naprawdę uważasz, że wielkość nie ma znaczenia?
    • Obsługa jak obsługa, ale Twoja AI stworzyła nową wizję Świata🤔😉😂 Gratulacje @Andrzej Głuszyca👍
    • Wg mnie te naturalne zachowania ryb to trochę mit. Akwarium 300 czy 1300l ma się nijak do warunków w naturze. W naturze ryba ma w każdej chwili możliwość uciec po przegranym pojedynku, w akwarium takiej możliwości nie ma i to czy akwarium ma długość 100cm czy 200cm nie robi wielkiej różnicy.
    • Jeśli jedynym celem ma być przeżywalność ryb, to sposób jest dobry. Jednak to jest pójście na łatwiznę i trudno w takich okolicznościach obserwować naturalne zachowania ryb. Myślę, że największy problem występuje w mniejszych akwariach. W nich ludzie zmuszeni są radzić sobie w ten sposób. W dużych akwariach, gdzie ryby mają większe przestrzenie do dyspozycji, łatwiej jest utrzymać obsadę. Nie ma potrzeby przerybiania akwarium. Ale i w tych mniejszych można zarządzić tak przestrzenią, żeby nie musieć posuwać się do takiego rozwiązania.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.