Skocz do zawartości

Projekt Akwa z 2 sumpami, filtrami przelewowymi :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Boczne sumpy miałby być wydzielone z baniaka głównego czy planujesz postawić obok dwa małe baniaki?

Szkoda że nie chcesz by Cię namawiać...oj działo by się :D

Opublikowano

Sam tak filtrowałem akwa 300l - jeden boczny filtr ok. 30l. Przy odpowiednim skonstruowaniu filtrów będzie ok. Dobrze, że planujesz wklejenie szyb do zbiornika, a nie stawianie 2 dodatkowych.

Opublikowano

Skoro i tak zamawiasz akwarium o długości 210cm, to dlaczego nie zostawić całego dla ryb? Nawet z tą przednią osłonką - okienkiem ...?

W miejsce tych supmów mógłbyś wkleić komin, dorzucić w przednich rogach filtry mechaniczne, dać sumpa pod akwa i sprawę filtracji miałbyś załatwioną. Nie napisałeś, czy będzie możliwe spojrzenie na akwarium z boku - jeśli tak, to moim zdaniem widok zasyfionego sumpa jest mniej ciekawy niż widok zbiornika, nawet z wklejonym kominem - chyba, że zamierzasz boczne szyby pomalować, albo w jakiś inny sposób zasłonić?

Co do samej filtracji, to biobale mają mniejszą powierzchnię od ceramiki, a skoro nie będziesz mieć złoża zraszanego, to raczej zapchaj komory ceramiką.

Opublikowano

A co Ci przeszkadza wstawić sump do szafki pod spodem? rozumiem że akwarium ma być tak jakby zabudowane od przodu frontem meblowym pasującym do reszty mebli? Nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić jak miałoby to wyglądać? Wrzuć najlepiej fotkę z miejscem w którym będzie stać akwarium i sąsiednimi meblami

Koncepcja powinna się sprawdzić pod względem wydolności filtra, jednak IMO mając 210cm do dyspozycji powinno się to wykorzystać dla ryb a sump ulokować w szafce. Nic nie przeszkadza fakt schowania go za mrożonym szkłem ;)

Opublikowano

Myślę że jeden sump jako biolog pod akwa z wklejonym kominem, podpinasz pod pompę co, do zgarniania odchodów z drugiej strony kolejny sump, i cyrkulację ustawiasz tak aby większość syfu ściągał właśnie on, lub zamiast drugiego sumpa wkładasz FX5 tylko na gąbkach. Ja mam takie rozwiązanie i się sprawdza. Tylko cena FX zabija choć można znaleźć okazje za 600-700 zł. Mi się tak trafiło.

I takim sposobem masz ponad 2m widoku

Opublikowano

Moim zdaniem powinienes jednak zrobic akwa na całą szerokość wnęki, szafka może być węższa, nawet znacznie, ale boki podeprzyj pojedynczymi nogami - np. chrom ? Stawiając krótszy zbiornik, za pewien czas będziesz żałować. Każdy z nas to przerabiał.

Co do pomp C.O. - tanie, wydajne, o umiarkowanym apetycie na prąd i to co dla niektórych może być zaletą - montowane poza sumpem, więc nie grzeją wody.

Opublikowano

Mój grundfos ma max. 3000 na 3-cim biegu, przy 65W mocy.

Pamiętaj, że każda z tych pomp ma podaną wydajność teoretyczną, bez zdławienia czymkolwiek. Moja pompa ma praktyczną wydajność ok. 1300 l/h przy wysokości podnoszenia 1.2m

Opublikowano

Komin możesz zrobić w akawrium w dowolnym miejscu. Może być dowolnego kształtu (trójkąt, kwadrat). Jeżeli planujesz tło strukturalne to bez problemu ukryjesz komin w miejscu które pozwoli na zainstalowanie sumpa w szafce. Zanim się ostatecznie zdecydujesz rozważ jeszcze opcje filtracji narurowej, filtra piaskowego i (jak mówił Barian) kubełków FX.

Co do pomp CO, to 150-200zł nie wystarczy na Grundfosa.

Opublikowano

ale kombinujecie :) ja również proponuję 210 zostawić dla ryb ale zrobić panel filtracyjny z tyłu, na całej długości akwa.