Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ważne żeby kamień który dotyka szyby nie wywierał na nią punktowego nacisku. Można temu zapobiec podkładając - tak jak pisali niektórzy powyżej - kawałek styropianu bądź pcv. Osobiście starałem się dobierać takie kamienie, żeby mogły całością spoczywać na dnie i nie musiały mieć styku ze szkłem. Dajmy na to, że baniak okaże się wadliwy (osłabienie szkła, jakaś rysa czy coś w tym stylu) i właśnie w tym miejscu będzie dotykał do niej kamień. Nalejesz wody i też może być ok. Ale któregoś pięknego dnia coś wywoła drgania, kamień wywoła większy nacisk...i buuuuuum po szkle i co gorsza po rybach :cry::cry::cry::wink:

Opublikowano

Myślę że autor wątku imał na myśli wyłącznie dotykanie przez kamienie szyb tylnej i bocznych...przedniej odradzam ze względów praktycznych - ciężko doczyścić szybę z glonów jeśli kamień jest blisko a co dopiero jeśli do niej dotyka...

Opublikowano

jeszcze trochę to strach bedzie mieć akwarium w mieszkaniu.

Spokojnie wg mnie można opierać kamienie o boczne szyby. Akwarium nie jest az tak delikatne, a jesli jest to znaczy że zostało źle zrobione. Nikt nie kaze stukać tymi kamieniami w boczne szyby. Natomiast można spokojnie opierać. Tylko zwrócić uwagę aby to nie było punktowo, zawsze znajdzie sie w miarę plaska powierzchnia kamienia która spokojnie moze dotykac szyby.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Widziałem w zoologu, tak poukładane kamienie. Dla sprzedawcy, to żaden problem, jak pęknie wymienią na nowe. W domu już nie jest tak pięknie. Dlatego pytałem.

Opublikowano

Pomyślcie chwile logicznie:

Pomińmy nacisk punktowy, rozważmy 2 przypadki:

• Kamień naciskający na dno

Kamień naciskający na boczną szybę

W pierwszym przypadku CAŁA masa kamienia opiera się na szybie + ciężar słupa wody nad tym kamieniem

W drugim przypadku kamień opiera się ledwie 1/xx częścią swojej wagi + naprężenia wody

Jeśli sami się nie postaracie, to taki opierający się o szybę kamień w żadnym wypadku nie spowoduje jej pęknięcia. Ważne, żeby ten kamień stał stabilnie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wg mnie jeśli układa się kamienie z głową nie powinno być problemu.

Na moim filmiku akwa widać że na bocznej szybie lekko jest oparty kamień i wszystko jest ok gdyż główny ciężar przełożony jest w strone filtra więc narazie się nie obawiam...

Zerknijcie:

Kamienie środkowe też są bardzo blisko tylnej szyby,dotykają ją też i też nie widzę nic w tym dziwnego i złego..także bez przesady Panowie ;)