Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem na forum, jak i w necie, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Dlatego zakładam nowy wątek. Niżej zgromadziłem linki do wątków na temat ME - może się przydać innym.

Kupiłem (u polecanego sprzedawcy) 1+3 ME Red Blue. 3 maleństwa pięknie pomarańczowe, 1 w kolorze cielistym - kremowym.

Jako, że sprzedawca mnie nigdy nie oszukał, a sprawa rozróżnienia płci w w/w gatunku jest prosta skupiałem się na innych rybkach w moim akwarium.

Rybki mają teraz od 6 do 8 cm. Najbardziej wyrosła samiczka, później jest samiec i reszta " pomarańczek".

Problem polega na tym, że największa w akwa samiczka ( ok. 8 cm ) zaczęła blednąć (zrobiła się taka pomarańczowo - biała ), płetwy jej stały się biało przeźroczyste. Objęła sobie rewir i zaczęła walczyć z samcem, aż lecą łuski. Mimo, że jest większa i wygrywa walki, albo są na remis - to rewir ma mniejszy i jest mniej zadziorna od tego kremowego samca (jakieś 7 cm). Pozostałe dwa ME mają płetwy brzuszne biało-przeźroczyste,a grzbietowe - pomarańczowe.

1. Chciałbym wiedzieć co ja mam właściwie w akwarium. szukam i szukam i nie jestem w 100% pewien, czy samiczka zmieniła płeć i okazała się samcem, czy tylko ją poniosło , bo jest największa?

2. Skoro to nie jest red blue, to jak poznać dokładnie czy pozostałem dwa ME to też nie samce red red?

3. Co z kremowym samcem - nie ma odmiany białej ME więc kiedy red blue zaczynają się wybarwiać?

Zawsze Maylandia Estherae tak późno się wybarwiają?

Linki, które sprawdzałem:

viewtopic.php?f=28&t=4292

viewtopic.php?f=28&t=3374

viewtopic.php?f=28&t=2904

viewtopic.php?f=28&t=2434

viewtopic.php?f=28&t=2528

viewtopic.php?f=28&t=1457

viewtopic.php?f=28&t=4019&start=15

viewtopic.php?f=28&t=4019

viewtopic.php?f=28&t=3843

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... herae.html

Opublikowano

dużo zależy od karmienia i warunków. Mój samiec w wieku jednego roku był jeszcze mocno pomarańczowy. Jego syn który urodził się w zbiorniku 150x50 i od początku dostawał najlepsze żarcie po 5 miesiącach był praktycznie cały biały. W tej chwili ma rok i pomarańczowy jest tylko na czole - reszta jest stalowo biała. Samice mogą mieć blade płetwy, mogą również przyjmować w pewnym stopniu samcze ubarwienie(chociaż nie sądze aby były w stanie zrobić się tak jasne jak samce ;) ). Póki nie zobaczysz tarła pewności mieć nie będziesz. Intuicyjnie stawiał bym na to że masz jednak 3+1 tylko samiec jest ciapa ;) i sie kobitka zbuntowała :mrgreen:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Maylandia Estherae red blue to jedyna odmiana tego gatunku, w ktorym nie ma zadnego problemu w odroznieniu

plci, nawet kiedy sa jeszcze narybkiem. Przy takim rozmiarze jak 7, 8 cm samce maja byc

niebieskie a samice pomaranczowo - zolte.

Nie ma mowy o jakim kolwiek wybarwianiu sie samic czy samcow z "pomaranczowego na bialy".

post-9378-14695712336521_thumb.jpg

Opublikowano

1. Według mnie całkiem możliwe, że masz 1 samca red blue, 1 samca red red i 2 samice po prostu Maylandia Estherae - trudno wyczuć jakiej odmiany. Nie sądze aby samica red blue zbladła i zachowywała się tak jak opisujesz. Ja miałem od małych wykrystalizowany układ 1+4 red blue. Jeden szary samiec i 4 pomarańczowe samiczki. Od początku samiec dostawał bęcki od wszystkich samiczek, ale żadna z nich nie bladła.

2. Moja pewność, że mam red blue oiera się głównie na zaufaniu do sprzedawcy :) Z tego co wiem, samiczki red red i red blue są takie same.

3. Cierpliwości - mój samiec wybarwiał się około 10-11 miesięcy. Kiedy przejął władzę błyskawicznie wybarwił się na niebiesko. Od tej pory cały czas niepodzielnie rządzi swoimi "żonami", przynajmniej jedna samiczka nosi ikrę, a przeważnie więcej. Myślę, że i z Twoim samcem jest wszystko ok, ale gorsza sprawa, że chyba nie ma pewności co z pozostałymi osobnikami. Może daj zdjęcie tego "bladego" do galerii w dziale niezidentyfikowane i ktoś wypowie się jaka to odmiana i płeć.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Jak dla mnie, to masz 1 * samiec RED BLUE 1*samiec RED RED i 2 samice RED RED/BLUE

Ja miałem podobnie. Kupiłem 3 samce RB i 11 samic. Później jedna z samic zaczeła blednąc i jest to teraz ładny samiec RR :)