Skocz do zawartości

pH metr-aktywacja i kalibracja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem tester pH HI98107 i w instrukcji jest napisane, że trzeba go aktywować zanurzając elektrodę na dwie godziny w roztworze do jej przechowywania. Niestety nie kupiłem takiego płynu :evil: i w związku z tym mam pytanie: czy to jest konieczne, a jeżeli tak, to czy można zastosować coś innego zamiast tego roztworu ( np. płyn do kalibracji pH7)

Jeszcze jedno pytanie: czy taki pH metr trzeba skalibrować przed pierwszym pomiarem, czy jest on już skalibrowany fabrycznie?

Ponieważ w tej chwili pokazuje IMHO zdecydowanie za niskie wyniki: w wodzie po RO 4,6, a w płynie do kalibracji pH7 wynik wynosi 6,4 zastanawiam się co zrobić?

Czy jest to skutek braku aktywacji, kalibracji czy też może jednego i drugiego?

Może wystarczy tylko kalibracja?

Pomóżcie :)

Opublikowano

Skoro producent zaleca "moczenie" to albo wynika to z takiej potrzeby albo chce sprzedać Ci płyn do moczenia :D Wybór należy do Ciebie :)

Normalnie elektroda już przychodzi zanurzona w takim płynie więc trwa to na pewno więcej niż kilka h. Coś w tym pewnie być musi. Kalibracji raczej wymaga każda choć w moim przypadku odchyłki nie były aż tak duże jak u Ciebie , przy pH 7 controler wskazywał 7,03.

Powodzenia w boju :)

Opublikowano

"Wymoczyłem" elektrodę w płynie do kalibracji pH7 celem jej aktywacji i faktycznie korekty przy kalibracji okazały się minimalne.

Zrobiłem pomiary w zbiornikach i okazało się, że mam wodę iście "tanganikańską"-pH8,6(testy kropelkowe JBL'a pokazywały ok.8,2.

"Zadziałał" mineralizator, którego używam do przygotowania wody do podmian. Trzeba będzie chyba od następnej podmiany mieszać z czystym RO

Dzięki Neno.