Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Od około tygodnia widzę, że dominujący samiec Maison Reef przestał jeść. Stał się trochę apatyczny, jednak nie całkiem zobojętniały. Odpuścił połowę terytorium, ale z pozostałego dalej przegania ryby. Często stoi w miejscu i wtedy widać, że nie jest całkiem nieruchomo jak zdrowe ryby, ale jakby się kołysał (amplituda ruchu na boki ok 1cm).

Na wsypywane pożywienie kompletnie nie reaguje, czasem jak ma tuż koło pyska, minimalnie podpływa, ale nie otwiera go, ignoruje to. Kilka dni temu miał nitkowate odchody, teraz nie ma w ogóle, bo przecież nic nie je... Brzucha nie ma jeszcze zapadniętego, ale patrząc od przodu widać, że stał się cieńszy... Martwię się, bo jest piękny, drugi samiec nie ma takich płetw i koloru jak on.

Wcześniej padł mi inny samiec i samica (pobicia), ten śladów pobicia, uderzenia w bok itd nie ma żadnego. Brak nastroszonych płetw, wytrzeszczu, nic z zewnątrz nie widać.

Karmię dainichi veggie fx, spirulina forte, tetra phyll, tropical color. kilka razy podawalem mrozony kryl i wodzienia, ale to już dawno temu.

Miał ktoś takie problemy z odłowem/innymi rybami? Co polecacie wlać do akwarium, co podać? Myślałem o Tetra Vital + może jakieś lekarstwo? Reszta ryb w porządku, bez żadnych problemów.

Parametrów wody nie badałem, nie mam testów, bo od kilku lat nie były potrzebne..

Opublikowano

Może dostał pojedynczego strzała w bok? Jak u niego z pływaniem góra-dół? Temperatura wody ok? Ja bym na razie zrobił delikatną podmianę, zwiększył napowietrzanie i obserwował. Najgorsze że nie je (jak długo?) Tetra Vital możesz dodać - nie zaszkodzi. Cudów po tym jednak bym się nie spodziewał, to tylko witaminy z grupy B.

jakbyś miał dostęp do żywej rozwielitki to można by spróbować - może żywy pokarm go zainteresuje.

Opublikowano

Tutaj leży pies pogrzebany , jeśli wcześniej nie znał sztucznego żarcia , może jest zbyt ograniczony , by wpaść na to , że toto co lata koło pyska to żarełko?

Tak jak pisze Mutra , kup coś żywego , co się rusza i wlej do akwa.

Jeśli to weźmie , stopniowo przechodź na mrożonki , aż w końcu do mrożonek zacznij dodawać płatków.

Ja tak u siebie uczyłem mandaryna , aby jadł wszystko:)

Opublikowano
Daniel ale kisor opowiada, że przestał jeść, czyli tak jakby wcześniej juz jadł, a teraz przestał.

Dokładnie, jadł, był najbardziej żarłoczny ze wszystkich. Poza tym to zebra, to jakie same mrożonki Danielj? Żeby mi zeszła za 3 dni?

Odizolowałem gościa i dalem go do akwarium z Bactopurem. Może pomoże.

Opublikowano
Daniel ale kisor opowiada, że przestał jeść, czyli tak jakby wcześniej juz jadł, a teraz przestał.

Dokładnie, jadł, był najbardziej żarłoczny ze wszystkich. Poza tym to zebra, to jakie same mrożonki Danielj? Żeby mi zeszła za 3 dni?

Odizolowałem gościa i dalem go do akwarium z Bactopurem. Może pomoże.

Źle napisałem, ja tak robiłem przy swoim mandarynie , Ty musisz mieszać żywego wodzienia , artemię , oczlika z mrożonką i płatkami.

Opublikowano

Wydaje mi się, sądząc po objawach, że chyba jakieś osłabienie, może bakterie, które w konsekwencji doprowadziły do obojętności na pokarm. Samiec za chwile zacznie 3 dobę w szpitalniku z bactopur direct i ku mojej uciesze dzis wykazal zainteresowanie zarciem! Kupiłem tabletki Bacto Tabs i podałem mu połówkę. Co jakiś czas skubał i w końcu zjadł do końca. Także może pomaga, musi nabrać teraz sił, bo pod jego nieobecność drugi samiec, wcześniej zdominowany, rozstawia innych po kątach i jest już większy od niego (2 tygodnie bez jedzenia i już widać różnicę - mała, ale jest).

Tak na marginesie, pozostałym rybom też daję teraz tylko Bacto Tabs. Niech się oczyszczą trochę i za 2 dni wracamy do normalnego żywienia.

Opublikowano

Jeżeli pomogło to teraz zachodzi obawa, czy objawy nie powtórzą sie u innych ryb. Ja bym to robił w ogolnym, tym bardziej, że teraz trzeba go bedzie wsiedlic z powrotem...

Ale każdy ma swojego czuja i zgodnie z nim postępuje - jestem bardzo ciekaw jak to się skończy - oby happy endem.

Wielkość samca nie decydującego wplywu na jego pozycje, wiec badzmy dobrej mysli.

Opublikowano

Dlatego właśnie ryby w akwarium dostają tylko bacto tabs. Nie chcę wybijać wszystkich bakterii w akwarum bactopurem, dlatego daję im tylko do żarcia tabletki mające zająć się rybami a nie wodą. Zobaczymy co będzie. Samiec posiedzi jeszcze pare dni w bacto purze, musi troche nabrac sił.