Skocz do zawartości

Ile kosztuje założenie akwarium - rozważania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale od dłuższego czasu zastanawia mnie, dlaczego większość osób przy zbiornikach > 1000l decyduje się w zasadzie na wykonanie wszystkiego, od podstaw, samodzielnie

Pomijając koszta to spora część ludzi którzy zakładają takie zbiorniki ma spore doświadczenie z poprzednich akwariów i chce mieś wszystko zrobione nie tylko dobrze ale dodatkowo dokładnie wg swoich upodobań. Ponadto dochodzi "syndrom makoka" czyli zakładanie akwarium jako cel sam w sobie co również występuje u sporej liczby osób :mrgreen: Z tego co obserwuje na kupno gotowych dużych zestawów decydują sie w zasadzie tylko ludzie którzy zaczynają od razu od dużego litrażu. Całej reszcie IMO gotowy zestaw nie będzie pasował jako zbyt uniwersalny.

Opublikowano

Nigdzie nie widzialam zestawow zawierajacych akwaria > 1000l. Na zadnej sklepowej drewianej komodzie bym takiego zbiornika nie postawila. Seryjnie nie sa produkowane pokrywy o dl 300cm, jak sie bierze firmowa to na zamowienie i cena odpowiednio rosnie i IMO proporcja cena/jakosc zostaje zachwiana.

Ale to ze cos jest na zamowieine, to nie znaczy ze to jest DIY. Jakos nie widze tych tlumow spawajacych samodzielnie stelarz, klejacych akwaria czy konstruujacych wlasna pompe i grzalke.

Opublikowano
Jeśli ktoś ma zdolności manualne, czas, cierpliwość i chęci to z pewnością pracą własną może sporo zaoszczędzić.

No właśnie, w "środowisku" krąży obiegowa opinia, że wykonując większość elementów samodzielnie można naprawdę sporo zaoszczędzić. Tylko, że zazwyczaj podaje się jedynie ceny materiałów, a reszta kosztów jest pomijana np. paliwo, energia elektryczna itp. Ja pod moje 200l zrobiłem stelaż, ponieważ musiałem. Gdyby istniała inna możliwość, to nigdy nie zdecydowałbym się na takie rozwiązanie. Koszty samego materiału(profil stalowy + obudowa mdf) wyniosły ok. 60% ceny najtańszej szafki, z płyt wiórowych, pod tego typu zbiornik. Ale obliczając koszt całkowity tj. transport, malowanie, elementy wykończenia to miałbym w tej cenie "konkretną" szafeczkę. Przy budowie pokrywy postanowiłem wszystko dokładnie policzyć i za ok. 70zł więcej niż DIY mam pokrywę aluminiową malowaną proszkowo. Trochę się rozpisałem, ale zmierzam do tego, że jest to jeden z niewielu wątków, w którym ludzie otwarcie piszą o cenach. Być może istnieje alternatywna droga, dla osób mniej uzdolnionych manualnie :mrgreen: i wcale nie musi być to kosmicznie droga inwestycja.

mirkot999 wypatrzyłem w twoim opisie magiczne słowo BTN; ja od pewnego czasu próbuję sobie wmówić, że jednak można inaczej. Wcześniejsze doświadczenia z CR65 i pół worka tego materiału w garażu niestety nie pomaga. Dlatego podejrzewam, że i u mnie współczynnik przeliczeniowy także wyjdzie w okolicach 10zł.

Edit: Mutra zgadzam się, że proces powstawania zbiornika sam w sobie jest niezmiernie interesujący i pasjonujący. Ale temat dotyczy kosztów i jakoś brakowało mi informacji, że stosowanie niestandardowych rozwiązań może być znacznie droższe.

Opublikowano

Taka ciekawostka dzwoniłem do firmy, która specjalizuje się w zakładaniu zbiorników od podstaw ty jako osoba posiadająca zbiornik nic nie robisz tylko karmisz rybska (tak powiedzieli) :mrgreen: raz w miesiącu masz serwis (cokolwiek to znaczy) 30zł. Więc koszt założenia mojego akwarium wycenili na 14tyś.

Jak zapytałem za co taka kwota to np dowiedziałem się że samo szkło będzie kosztować 2,5tyś pokrywa z tym samym oświetleniem co mam teraz 2tyś.

Dlatego robimy sami prawie wszystko :mrgreen: a jaka satysfakcja :mrgreen:

Opublikowano

Ponieważ temat jest wydzielony z innego wątku, dlatego do końca nie byłem świadomy jak duży zbiornik Ewaise zamierza postawić :shock:. I faktycznie powyżej 1000 litrów ciężko jest znaleźć zbiornik oferowany do sprzedaży. Ale, dla przykładu, trafiłem na akwarium 260/60/60cm za około 4,5 tys. Troszkę "jamnik", ale myślę, że za tą cenę oferta warta uwagi. Do tego trzeba doliczyć ze 3,5 tys. na filtry i oświetlenie itp. i mamy już konkretny zestawik. Cenowo może żadna rewelacja, ale kupując wszystko w jednym sklepie być może jakiś rabacik się trafi :mrgreen: nigdy nic nie wiadomo, a cały komplet można mieć od zaraz. Bez żmudnych przygotowań i roboczogodzin poświęconych na pracę przy zbiorniku. To tylko takie moje dywagacje, ponieważ wiem z własnego doświadczenia ile z tym wszystkim jest zachodu. Ponadto nie wszyscy domownicy muszą w równym stopniu podzielać zamiłowanie do tego hobby. Ja dla przykładu nie chciałem usłyszeć, po zainwestowaniu niemałych jak dla mnie pieniędzy, że to "wszystko" okropnie wygląda. Dlatego zamiast pozostawić sam stelaż zdecydowałem się na obudowę, w podobno bardzo modnym w tym sezonie kolorze wenge.

Opublikowano
Ponieważ temat jest wydzielony z innego wątku, dlatego do końca nie byłem świadomy jak duży zbiornik Ewaise zamierza postawić :shock:. I faktycznie powyżej 1000 litrów ciężko jest znaleźć zbiornik oferowany do sprzedaży. Ale, dla przykładu, trafiłem na akwarium 260/60/60cm za około 4,5 tys. Troszkę "jamnik", ale myślę, że za tą cenę oferta warta uwagi. Do tego trzeba doliczyć ze 3,5 tys. na filtry i oświetlenie itp. i mamy już konkretny zestawik. Cenowo może żadna rewelacja, ale kupując wszystko w jednym sklepie być może jakiś rabacik się trafi :mrgreen: nigdy nic nie wiadomo, a cały komplet można mieć od zaraz. Bez żmudnych przygotowań i roboczogodzin poświęconych na pracę przy zbiorniku. To tylko takie moje dywagacje, ponieważ wiem z własnego doświadczenia ile z tym wszystkim jest zachodu. Ponadto nie wszyscy domownicy muszą w równym stopniu podzielać zamiłowanie do tego hobby. Ja dla przykładu nie chciałem usłyszeć, po zainwestowaniu niemałych jak dla mnie pieniędzy, że to "wszystko" okropnie wygląda. Dlatego zamiast pozostawić sam stelaż zdecydowałem się na obudowę, w podobno bardzo modnym w tym sezonie kolorze wenge.

Nie planuje nic szczegolnie olbrzymiego, jak na standardy tego forum, 300x70x60(h) - cos takiego. Te 4500zl to za co? Szklo + oswietlenie + stelarz? A doczytalam wlansie, ze oswietlenia nie ma. :] I nie rozumiem o jakich roboczogodzinach mowisz. Jedyne chyba na co jest moda na tym forum to tla z CR. Fakt kupa roboty (podobno), a efekt jak dla mnie sredni. Ale jak chcesz BTNy to te 3500 PLN Ci na nie nie starcza. :) Wiec do 4500 dolicz jeszcze jakies 6000zl na tlo i kamienie tworzace groty. Wiec juz jestes biedniejszy o 10500 a nie masz jeszcze oswietlenia, filtracji, zapewne tez stelarza. Bo postawiewnie 1000l na szafce mi sie jakos nie widzi. Pozniej dokupujesz jeszcze jakies pierdoly typu grzalki, pompy obiegowe rurki, placisz komus, zeby Ci system do podmiany wody zrobil, bo srednio tak z wiadrami ganiac. Do tego ryby, mi wyszedl koszt ryb ponad 1000zl za dzieciaki 5cm. I tym sposobem dobijasz do 15-16k. I to jak nie chcesz miec wszystkiego super markowego. Bo za same swiatelka aquamedica, co sie tylko wiesza i wyglada cudnie - to juz bys musial zbiedniec o >4000zl. Mi sie spodobal zestawik za 8600.

Co do stelarza, nie widzialam jeszcze zeby ktos w salonie nieobudowany trzymal. Ale jak kasy brakuje, to IMO lepiej z obudowaniem stelarza poczekac miesiac, dwa a nie przyoszczedzac na czyms, czego pozniej juz wymienic sie nie da.

A tu tak dla wizualizacji tego, o czym pisze: http://wietze.matvak.nl/vissen/tn_000_panorama1.jpg

Koszt 8000.. euro. Z czego gosc sam spawal stelarz, kleil akwarium, etc. W sklepie mu wycenili na 12000, tez w euro. Myslisz ze za 12000 moglo wygladac lepiej? :P

Opublikowano

heh, jak się wychodzi ponad pewien standard z akwariami i stawia duże (dla mnie max standardem, czyli jeszcze akwarium średnim, jest 450l - 150x50x60 - do nich jeszcze są pokrywy i szafki), koszty robią się "patologiczne" ;) Na szczęście jak stawiałem swoje minimalawi, to miałem trochę rzeczy z poprzedniego szkła, filtr wygrałem, dekoracja wykopana z ziemi, także koszt paliwa tylko... Ale chociaż te 200cm długości to jest to. Takim najmniejszym dużym akwarium jest dla mnie 180x60x60, ciekawe jak różnią się koszty postawienia takiego od 150x50x50 od zera?

Opublikowano

ok, skoro już linkujemy, to dorzucę aukcję którą znalazłem wcześniej: 936 litrów

Do tego filterek

To akwarium na BTN'ach widziałem już kilka razy i faktycznie robi wrażenie, a przy okazji udowadnia tezę, że bez sumpa jednak można.

Myślę, że nie ma sensu więcej się przegadywać. Akwarium ma przede wszystkim stwarzać należyte warunki dla jego mieszkanców, ale także podobać się właścicielowi. i jeśli tylko dwa powyższe warunki są spełnione, to dla mnie każdy taki zbiornik wygląda super.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.