Skocz do zawartości

Pomocy- wysokie NO2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów

jestem początkującym akwarystą i proszę o pomoc :) Było już kilka wątków w tym temacie ale żaden nie odpowiedział na moje pytanie :(

Posiadam akwarium 60 L obsada: 4 cm Saulosi- 4 samice i 2 samce. Akwarium (skały wapienne, muszle, rośliny: 1 anubias barterii, Vallisneria Corksrew- 3 sztuki, Cryptocoryne wendtii- 2 sztuki, Micorosorum pteroptus- 2 kępy, cabomba- 4 sztuki. Akwarium dojrzewało 4 tygodnie- w tym czasie nie usuwalem resztek roślinnch (pożywka dla bakterii). Po 4 tygodniach przez 10 dni dodawalem preparat sera nitrivec w 10 dniu wpuscilem ryby. Podczas wpuszczania ryb parametry wody były nastepujące: pH 7,2, NO3= 10 mg/l, NO2 niewykrywalne, KH 7, GH 6. Po tygodniu stwierdziłem w akwarium pH 6,8 NO3 50 mg/l, NO2= 2 mg/l, Kh 6, GH=7 (testy 5 in 1 JBL). Natychmiast zrobiłem 70% wymiane wody na drugi dzień było to samo. od tego czasu robie codzienne podmiany 40%, 3 razy dziennie karmie pysie małą iloscia pokarmu NO2 dochodzi do 0,5 mg/l przy NO3= 10 mg/l. Temperatura wody 26 stopni. Filtr wewnętrzny firmy hailea HL- BT400 (przepływ 380 l/h). Wkład filtra tylko gąbka, zamówiłem właśnie Filtus ceram bio wkład+ JBL filter start (ze względu na brak środków finansowych). Czy coś jeszcze moge zrobic ?? czy po uruchomieniu nowego filtra robic ciagle podmiany wody czy już nie ?? Filtr pracuje 24 godzin na dobe :) Dodam że pysie nie wykazuja zadnych objawow choobowych poza tym ze sa wiecznie głodne. proszę o rade :)

Opublikowano

Teraz to pojechałeś :shock:

Po pierwsze to szkło to nadaje sie na krewetki a nie na pyszczaki.

Po drugie jak masz tyle roślin to te ryby chyba nie mają miejsca gdzie pływać.

Po trzecie 70% podmiany? to chyba trochę dużo za dużo.

Po czwarte codziennie 40% podmiany to też dużo za dużo.

Po piąte chyba katujesz te ryby.

Po szóste poczytaj forum.