Skocz do zawartości

Dojrzewanie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jednak wolę poradzić nowemu by wrzucił kostkę mrożonki niżeli by wrzucał obsadę. Nie zna jeszcze normalnych zachowań ryb. Na to trzeba czasu. Po 3-4 tygodniach można bezpiecznie wpuszczać ryby.

Po to jesteście żeby się nie zgadzać;) Napewno moja metoda dla nowego malawisty jest bezpieczniejsza i taką zawsze polecę.

Opublikowano

Dzisiaj zalałem zbiornik. Widzę że temat już prawie wrze :-) Postanowiłem że zastosuję sposób z Nitrivec i "rybkami" startowymi. Nie będą to pyszczaki, lecz wcześniej wspomniane przeze mnie gupiki.

Opublikowano

Gdy to zrobisz, pamiętaj aby rybki karmić bardzo niewielkimi porcjami(najlepiej raz dziennie) i nie zapomnij o kontrolowaniu parametrów wody.Dobrze by było gdybys miał dostęp do ustabilizowanego i zdrowego zbiornika .Można wtedy użyć z niego wody oraz przenieś bakterie do swojego filtra

Opublikowano

No niestety nie mam możliwości wzięcia wody z dojrzałego akwarium, muszę wszystko sam rozpocząć.

Pierwszy pomiar wody wykonam jutro, następne co 3 dni. Jutro wleję Nitrivec a we wtorek wpuszczę ryby.

Opublikowano
Ja jednak wolę poradzić nowemu by wrzucił kostkę mrożonki niżeli by wrzucał obsadę.

Widzę czester ze sie uparłeś, nikt z nas nie pisał o obsadzie

tylko o części obsady ;)

i niestety startowanie z rybką startową jest dla nowiciusza łatwiejsze niż wrzucanie mrożonki.

ale po to forum aby każdy mógł sie wypowiedzieć i mieć swoje zdanie

a autor wybierze to co mu najbardziej odpowie.

Opublikowano

Mam do was jeszcze jedno pytanie. Kupiłem dzisiaj bioNitrivec. Czytałem trochę w internecie o nim i ludzie piszą żęby na początku dać 20ml na 100l wody a następnie przez 10 dni lać po 10ml. Na opakowaniu jednak pisze zeby na początku wlać 10ml na 25l wody i nic nie ma napisane jak go dalej stosować tzn. czy trzeba przez kolejne dni lać go jeszcze czynie.

Powiedzcie mi proszę jak powinienem stosować ten preparat.

Opublikowano

wlej tak jak pisze w instrukcji. Potem gdy będziesz badał parametry wody i NO2 zacznie się pokazywać większe niż 0,2 to wlej znów taką porcję.