Skocz do zawartości

Zmiana rozwiązania filtracji w moich 200l - więcej mocy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Misiek, niestety nie wypróbowałem jeszcze. Ale temat mam niedopięty, więc niebawem będę musiał to ruszyć. Jak cyrkulator będzie jeszcze do wzięcia u aarseta, to sprawdzę opcję takiej filtracji.

Opublikowano

Aha - dzięki za odzew Sision. No wybór koralii jest spory: 900, 1500, 2300, 3200, 4600 l/h. Ale i wydatek spory. Będę musiał rozważyć, czy lepiej zmienić mechanika na mocniejszy, czy dołożyć jakiś taki cyrkulator?

Opublikowano

Ja w 150cm mam koralię 4 i jest na styk.Zamontowana jest jakieś 15-20 cm od dna.Po przeciwnej stronie jest AT-203 i kupki już nie zalegają.Wcześniej miałem dwa mechaniki i w paru miejscach się kupska zbierały.Do 100 cm lepiej zainwestuj w koralię 3 jeśli chcesz cyrkulator,ale to są tylko moje spostrzeżenia.Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Odswieżę trochę temat :wink:, ponieważ sam poszukuję sposobu na poprawienie cyrkulacji. Na początku myślałem o czymś z wyższej półki, ale niestety jak dla mnie ceny zaporowe :(. Obecnie zastanawiam się nad zakupem takiej http://www.allegro.pl/item903207815_wavemaker_5000_l_h_falownik_z_magnesem_hit.html tylko nie wiem, czy na moje akwarium(100x40) nie będzie zbyt mocna.

Opublikowano

To jeszcze zależy od samego wystroju akwa. Ja mam trochę trudniejszą sytuację, bo jest tło CR i wysokie kamienie. Pompę mam 1000l/h, więc teoretycznie tragedii nie ma, ale mimo wszystko nie daje rady. Ze względu na brak kasy nie kupiłem pompy, tylko wsadziłem AquaSzuta do środka z gąbką. Jest lepiej, ale to nie jest dobre rozwiązanie problemu na stałe.

Opublikowano
...cylkulator który bardziej zagraci ci już małe akwarium.

W tej chwili z osprzętu akwarium zagracają mi:

1. Rura zasilające filtr zewnętrzny,

2. dysza wylotowa z filtr zewnętrznego,

Cała reszta sprzętu znajduje się poza akwarium. Nie posiadam także tła wewnętrznego, a ilość kamieni ograniczona jest imo do niezbędnego minimum. Jedyny problem jaki zauważyłem, to ustawieniem właściwej cyrkulacji w zbiorniku. Niestety strumień wody z wylotu filtra, pomimo tego że jest bardzo mocny, to także bardzo wąski i według mnie nie ma możliwości, aby zamiatał równomiernie całe dno. Przechodząc do sedna; moim zdaniem rybom mniej miejsca odbierze niewielki cyrkulator, niż duża głowica z jeszcze większą gąbką.