Skocz do zawartości

Zmiana rozwiązania filtracji w moich 200l - więcej mocy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawno nie zakładałem żadnego tematu :mrgreen:

Słuchajcie, mam taki problem. W moich 200 litrach (100x50x50) wkurza mnie to, że pompa nie zbiera całego syfu z dna. Że się da, to wiem, bo w 400l nie mam tego problemu i dno jest czyste.

Obecnie w akwa 200l jest kubełek Atmana, który odpowiada za napowietrzanie i pompa AquaMedica o wydajności 1000l. Wydaje mi się, że ona jest za słaba :twisted: tak, tak. Zaraz ktoś napisze, że przesadzam, bo on ma jakiegoś tam marnego AquaEla u siebie w 240 i jest dobrze. Ale u mnie nie jest. Wiecie, że ja lubię porządną filtrację wew. A takiej w tej chwili nie mam :(

Co myślicie? zmieniać na coś mocniejszego?oczywiście takie 2000l z Atmana to za dużo, tu bym raczej się skłaniał na ok.1500l/h. Dodam jeszcze, że nie chcę za bardzo zmieniać ustawienia kamieni. W akwa jest też tło z Cr. Ryb w akwa jest 15, między 2,5cm a 3,5-4cm.

Opublikowano

Sys ,j a gdybym to robił rozwiązał bym to w następujący sposób wywalił aqua medica a za niego dał dwie pompy cyrkulacyjne np koralie bądź marea .Przy niewielkim poborze prądu dają duży przepływ oraz szeroki strumień .Ja u siebie w chwili obecnej używam jvp 202 (odałem aqua medica do naprawy chodził jak ciągnik - właśnie jak twój się sprawuje?) i powiem ,że docelowo będą dwie takie pompy ,tylko nie jvp.W 1.5 m akwa gdzie pompa zamocowana jest na przedniej szybie ok 10 cm poniżej poziomu wody i skierowana jest mniej więcej na środek tylne szyby do góry,nastąpiła zdecydowana poprawa cyrkulacji. Praktycznie nie mam problemy z zanieczyszczeniem dna mimo,że w zbiorniku jest duża ilość kamieni .Do tego zauważyłem że glony też znacznie lepiej rosną .

Opublikowano

shinuk, wywalić pompę AquaMedica mogę, ale nie zastąpię jej dwoma cyrkulacyjnymi. Bo co będzie zbierać syf? chyba, że źle Ciebie zrozumiałem. To sorry :wink: Ale jesteś drygą osobą mówiącą o pompie cyrkulacyjnej.

Czester - strumień kubła skierowany jest na taflę, żeby napowietrzać wodę. Poza tym jest nie z tej strony, musiałbym przerabiać tło, więc odpada. Ale dzięki za zainteresowanie :wink:

Opublikowano

to ja jeszcze raz powtórze:

na jednym boczku wewnętrzny, na drugim cyrkulator i wszystko się pieknie da ustawić. Co prawda trochę trzeba pokombinować z ustawieniami ale mając trzy wyloty wody powinieneś bez problemu rozwiązać problem syfu na dnie.

Opublikowano

Tak chyba będę musiał zrobić mutra. A możesz zaproponować coś konkretnego? bo ja takich cyrkulacyjnych pomp nie używałem, nie mam doświadczenia.

Opublikowano

wszystko byleby nie JVP :mrgreen: mam ten cyrkulator i jest badziewny. Najlepiej koralia albo jeszcze lepiej tunze. Z przepływem ca. 3000l/h I raczej na przyssawkach bo te z uchwytem magnesowym przenoszą drgania i są przez to głośniejsze.