Skocz do zawartości

Przyciemniacz w T5 lub T8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

widziałem ostatnio przyciemniacz/ściemniacz (jak zwał tak zwał) który ma wtyk do gniazdka i wtyk

do podłączenia np jakiejś lampki chciałbym zastosować to w akwa i tu pojawia się pytanie

czy T5 lub T8 można przyciemniać stosując w/w ustrojstwo? ...i jak wygląda barwa światła bo zapewne zmieni się i całą charakterystykę owej świetlówki np podkreślającą jakieś kolory diabli wezmą :(

Moje oświetlenie to T5 2x45W , akwa 180l dł.100cm chciałbym troszkę przyciemnić

bo te jupitery psują moją koncepcję :)

ps.pomysł z jedna świetlówką odpada po wyjęciu jednej cała belka przestaje funkcjonować :(

Opublikowano

Niestety nie da się takim zwykłym ściemniaczem. Świetlówek T8 praktycznie wogóle się nie da ściemniać (przy tradycyjnym starterze po prostu się w pewnym momencie wyłączą), jeśli chodzi o T5 to jest to możliwe, bo mają elektroniczny statecznik, np. Profilux ma funkcję ściemniania.

Jednak według producentów świetlówek zmiana napięcia zasilania powoduje krótszą żywotność. Poza tym jest to rozwiązanie co nieco drogawe :)

A wracając do Twojej koncepcji - chcesz ciemniej, zdejmij odbłyśniki.

Opublikowano

sprawdziłem cenę tego "ściemniacza"w Ikei i jest to koszt 29,99zł :)

tak więc może do czegoś mi się przyda w domu ale przetestowałem to na akwa:

1. bardzo wygodny włącznik

2. T5 bez problemu przyciemniają się

3. T8 odziwo też przyciemnia, chociaż tu wystąpiło lekkie smużenie/migotanie przy max. przyciemnieniu

4. made in china :) - nie wiadomo jak to długo wytrzyma (ale co teraz nie jest z ChRL)

Barwa światła uległa zmianie i myślę że nie o to mi chodziło w estetyce oświetlenia akwa

ale jest to fajna rzecz aby po zapaleniu/zgaszeniu światła stopniowo je dozować

może pysie będą mniej zestresowane :D ...w każdym razie urządzenie zostaje :)

(link gdyby był ktoś zainteresowany)

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40067965

pozdr.

Opublikowano

T8 się przyciemnia dopóki wytrzymuje statecznik - przygotuj się na skrócenie jego żywotności, rury też dostają w kość.

T5 ryzykujesz uszkodzenie zapłonnika, który jest znacznie droższy niż ten ściemniacz.

Ale oczywiście Twój cyrk ...

Opublikowano

kiedyś testowałem stosowanie ściemniacza do świetlówek energooszcz. i .... wytrzymały ok 1 tygodnia w takich św. jest ukł zapł. elektroniczny co "poleciało" elektronika czy "rurka" nie wim ale byłbym ostrożny w stosowaniu ściemniacza w świetlówkach tak tradycyjnych jak i z elektronicznym ukł. zapł. ale jak to mówią nie spróbujesz nie wiesz

Opublikowano

Sciemniacze działają na zasadzie obniżania napięcia na wejściu do odbiornika.

Zgodnie więc z prawem ohma , aby zachować tę samą moc , przy zaniżonym napięciu , podwyższamy prąd , a to siłą rzeczy skraca nam żywotność urządzenia.

Opublikowano

danielu jak najbardziej masz racje, z tym ze prawo ohma w takiej interpretacji nijak ma sie do swietlowek. Swietlowki sa zasilane duzo wyzszym napieciem generowanym przez dodatkowe urzadzenia (starter, dlawik, elektronika) i sa duzo bardziej podatne na zmiany napiecia wejsciowego niz tradycyjne zrodla swiatla. Co za tym idzie w dupe dostaja nie tylko swietlowki ale tez znacznie od nich drozsza elektronika.

Opublikowano

Czarku , nie tak do końca z tym napięciem

Świetlówka tylko w momencie zapłonu dostaje 750V.

Później "podtrzymanie" to już tylko 110V , więc kombinowanie przy tym napięciu niszczy i świetlówkę i tak jak piszesz statecznik:)

Opublikowano

No właśnie o to chodzi że dostaje w dupsko podwójnie ! I zapłonnik i żarnik. Najmniejsze wrażenie, ściemniacze robią na zwykłych wolframowych żarówkach - ale te jak wszyscy wiemy znikną bezpowrotnie za parę lat :(