Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powołując się na jedną z brytyjskich stron, przytoczę cytat co do GH i KH:


"Ogólna twardość w Jeziorze Malawi nie jest taka duża jak wielu sądzi - około 7 stopni GH. Twardość węglanowa wynosi ok. 10-15 KH."


W Twoich pomiarach twardości węglanowej jest o wiele za mało, moim zdaniem należałoby się zastanowić co zrobić, aby ją móc zwiększyć, i aby była ona na stałym poziomie.

Opublikowano

No i takie 240 l - za nic się nigdzie nie zmieści :( No a caly sprzęt już miałam gotowy z dawnego akwarium. Gdyby nie to jasne że bym kupiła

większe akwa.

No i co wy na to:

Podstawowe wymagania dla ryb z jeziora Malawi (Niasa):


-parametry wody (wg. H.J. Mayland)

miękka: TwO 3-4'N, TwW 5-7'N

zasadowa: pH 7,9-8,7

temperatura: 24-34'C

przewodność: 200-260 uS



Czemu są tak różne dane podawane :( wszędzie :(? Dzisiaj wypożyczam książkę o pyszczakach i tam zobaczę.

Opublikowano

Już nie pamiętam dokładnie, ale wiem ze są dwie skale, jedna skala jest w stopniach niemieckich N np. TwO - 4 'N, a druga własnie inna, gdzie dane są podane w wartościach liczbowych tj np. GH 4.

Wartości twardości podaje się w stopniach niemieckich, francuskich, i w miligramorównoważnikach magnezu i wapnia.

Pozatym dane mogą się różnić od siebie, ale nie sadzę żeby różniły się od siebie aż tak dużymi rozbieżnościami.

Opublikowano

To poprawka do moich parametrow.

10>GH>6 'N

KH 3'N (zmierza w stronę 6 'N)

Dzisiaj doczytałam w książce szczegóły i tu pisze

o skali

TwW 4-6'N

TwO 6-8'N


Wreszcie mam porządek i jednak chyba nie ma źle ;)

Co ciekawe, w tej książce pisze teź, że twrdość wody nie ma znacznego wpływu na zachowanie pyszczaków. Ale to stara książka...

Opublikowano
Już nie pamiętam dokładnie, ale wiem ze są dwie skale, jedna skala jest w stopniach niemieckich N np. TwO - 4 'N, a druga własnie inna, gdzie dane są podane w wartościach liczbowych tj np. GH 4.

Wartości twardości podaje się w stopniach niemieckich, francuskich, i w miligramorównoważnikach magnezu i wapnia.



W instrukcjach do testów zazwyczaj postać "TwO równa jest np. 15 stopniom niemieckim", jest upraszczana, do "TwO=15", więc na jedno wychodzi. Tak, czy siak, jest to zazwyczaj 15 stopni niemieckich. Jeszcze nie spotkałem się, żeby testy akwarystyczne podawały wynik we francuskuch, czy innych mniej popularnych od stopni niemieckich jednostkach, których jest o wiele więcej niż te, które wymieniłeś :wink: .


Co ciekawe, w tej książce pisze teź, że twrdość wody nie ma znacznego wpływu na zachowanie pyszczaków. Ale to stara książka...

Owszem sama twardość większej różnicy nie robi, ale musisz pamiętać, że zbyt niska może powodować skoki ph, a właściwie nie tyle powodować, co im nie zapobiegać. Bezpieczne wartości, które powodują odpowiedni bufor, wynoszą zazwyczaj >10. Wyższe wartości (nawet sporo wyższe) rzeczywiście nie wpływają negatywnie na zachowanie ryb.

Opublikowano

Dzięki za info. A jescze jedno pytanie: z pzreczytanych źródeł wynika że d i n to zonaczenia stopni niemieckich. Chcialam sie upewnic czy to nie rozne skale.

Opublikowano


Co ciekawe, w tej książce pisze teź, że twrdość wody nie ma znacznego wpływu na zachowanie pyszczaków. Ale to stara książka...

Owszem sama twardość większej różnicy nie robi, ale musisz pamiętać, że zbyt niska może powodować skoki ph, a właściwie nie tyle powodować, co im nie zapobiegać. Bezpieczne wartości, które powodują odpowiedni bufor, wynoszą zazwyczaj >10. Wyższe wartości (nawet sporo wyższe) rzeczywiście nie wpływają negatywnie na zachowanie ryb.



I tu jest "pies pogrzebany" i zaręczam że warto o tym pamietać, kiedy twardość jest niska a więc bufor malutki wystarczy małe zamieszanie w zbiorniku, spowodowane czymkolwiek nawet podaniem jakiegos nowego składnika w postaci np nawozu lub czegoś innego i w ciągu kilku godzin mamy katastrofę gotową, kiedy taka reakcja nastąpi to już jest bardzo gwałtowna, przeżyłem to kiedyś na własnej skórze i nie życzę tego nikomu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.