Skocz do zawartości

CHEMI-PURE co o tym myslicie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja osobiście jestem przeciwny stosowaniu jakiejkolwiek chemii w akwarium no chyba że trzeba (choroba lub inne świństwo ale tylko takie które może wpłynąć na życie ryb). Co do klarowania wody to dobra filtracja to podstawa nie trzeba chemii by woda była krystaliczna. Ale to moje zdanie

Opublikowano

Z opisu wynika że:

# CONSTANT pH - Always within the safe range

oraz

# ESPECIALLY GOOD FOR AFRICAN CICHLIDS & DISCUS

Czyli co utrzymuje pH na stalym poziomie jednocześnie bezpiecznym dla Malawi i Dysków???

Ciekawa sprawa :?:

Opublikowano

Te 5 lat bez podmian, to wiadomo ze lipa, jedyne co mnie zainteresowalo to to iz obniza poziom fosforanow i krzemianow, a to moze pomoc w walce z okrzemkami.

Opublikowano

Na obniżenie zawartości fosforanów jest wiele innych preparatów np: Clearmec, PhosEx Ultra JBL'a (ten działa, sprawdziłem).

A okrzemki szybko przeminą.

PS jaki masz poziom fosforanów?

Pozdrawiam.

Opublikowano

ClearMec plus sam stosuje i jestem zadowolony.PO4 na poziomoe 0,5, ale juz nie moge patrzec na okrzemki(wiem,wiem-cierpliwosci) :)

Jezeli chodzi o ten wklad to przegladajac rozne fora za "wielka woda" tam na to trafilem i wiekszosc sobie chwali, nie tylko w "solniczkach"

Pozdrawiam :D

Opublikowano

A powiedz jeszcze czym mierzysz te fosforany?

Bo jeśli jakimś badziewiem , to trudno dobrać odpowiednią dawkę absorbentu.

Ja stosuję ecophos i jestem zadowolony.

Opublikowano

Uzywam testu JBLa, jak zreszta wszystkie testy mam od nich.

Jesli chodzi o ecophos to widzialem, a sam zastanawiam sie nad zakupem Elimi-phos od Tropic Marin.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ten test jest tak dokładny jak mój język :mrgreen:

Spróbuj załatwić od kogoś Rowa , lub Merck , albo miernik Hanna.

Z fosforanami to jest największy problem , że ciężko je zmierzyć miarodajnie.