bezsenny Opublikowano 17 Sierpnia 2009 #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 mam problem z mlodymi demasoni , posiadam ich 11 szt. w 240l. od jakis 2 miesiecy maja one ok 3 do 4 cm. ale tych ryb wogole nie widze sa pochowane, plochliwe, nawet podczas karmienia sie plosza wyplywaja tylko na moment ze swoich kryjowek i niewiem co robic . poprostu juz nie mam do nich sil wyglada to tak jakbym mial 240l puste akwarium , a ryby tylko na doslownie moment wystawiaja glowy z za skal . czy istnieje jakies sensowne rozwiazanie tego problemu by demony nie byly tak cnotliwe , moze dolozyc im kolejny gat. ? prosze o rade
shinuk Opublikowano 17 Sierpnia 2009 #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Witaj .Może masz za jasno w akwarium ,wiesz tło oświetlenie i piasek.Nic nie da rady pokombinować :?:
eljot Opublikowano 17 Sierpnia 2009 #3 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 spróbuj je przegłodzić ze dwa dni a potem przyklej jakiś pokarm w tabletkach do przedniej szyby, głód powinien zwyciężyć a jak zobaczą że nic im nie grozi to jest szansa że się przyzwyczają do otwartych przestrzeni
yaro Opublikowano 17 Sierpnia 2009 #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 jak byś zrobił zdjęcie akwarium, no i podał parametry wody.
bezsenny Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 chwilowo nie dysponuje aparatem ale cos sprobuje wrzucic jutro a parametry : ph 8 no2 0 no3 10 , oswietlenie to narva 30W oceanic nature wraz z blue lecz blue jest caly czas wylaczona wystroj to tlo cx5 i kupa duzych kamieni zdjecie akwa jest w galerii lecz teraz kamienie leza bardziej na plasko a demony chowaja sie wlasnie blizej tla i moje akwa stoi jakby puste
romekjagoda Opublikowano 18 Sierpnia 2009 #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Jaki masz kolor tła, jaki kolor piasku, jaki skał? Gdzie stoi akwarium - czy np, koło drzwi, przejścia, na korytarzu?
bezsenny Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 kolor tla brazowo zielony tak samo jak kamienie duze lupki skalne podloze to piach rzeczny wymieszany z grysem dolomitowym akwarium stoi blisko drzwi naprzeciwko pieca kaflowego gdyz zmienilem mieszkanie na starym stalo w mniejszym pokoju blisko lozka i ich zachowanie bylo identyczne od malego . mam pytanie czy wina moze lezec w zbyt duzej liczbie kryjowek i zbyt malej ilosci demasoni , bo nie widze zadnych poscigow ucieczek itd. rybki sobie poprostu zyja , ze tak bym to nazwal zmienilem obsade 2 miesiace temu by poobserwowac zachowanie ryb w akwarium jednogatunkowym , a od samego poczatku mam problemy z sama obserwacja ryb. i zaczyna mnie poprostu denerwowawac
shinuk Opublikowano 18 Sierpnia 2009 #8 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Ja miałem podobny problem na początku, gdy były pseudotropheus zebra z aurorą .Jako ,że zbiornik stoi w południowym pokoju gdzie światło słoneczne padało przez cały czas więc w ciągu dnia nie zapalałem sztucznego i ryby pływały .Problem zaczynał przy sztucznym oświetleniu chowały się i mogłem oglądać same skały.Zmiana nastąpiła gdy wpuściłem ornatusy .Może są bardziej ciekawskie ,może bardziej odważne, czy reszta się oswoiła z zbiornikiem najważniejsze jest to wieczorem mogę podziwiać swoje pyśki
bezsenny Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor #9 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 i to jest wlasnie dziwne bo w tym samym zbiorniku plywaly rowniez mlode interruptusy i one tez sie tak chowaly dzisiaj wpuszcze na probe doroslego samca o.virginalis gold i zobacze co wtedy sie bedzie dzialo w akwa
Rekomendowane odpowiedzi