Zygfryd1708 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 #1 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Założyłem niedawno akwarium jeszcze bez obsady, narazie tylko rybki startowe. Mam filtr wew. aqua szuta 550 i zew. tetre ex700. No i problem jest tu że zamaskowałem troche sprzęt tzn zza kamienia widac lekko filtr wew. a wylot z kubełka jest po drugiej stronie akwa, i zauważyłem że cyrkulacja przy powierzchnia jest znakomita natomiast jezeli juz pokarm osiądzie na dno to tam jest mała cyrkulacja i stoi on tam sobie. Jak pogodzić niewidoczność sprzętu z dobrą cyrkulacją ? (Akwa 112l.)
mutra Opublikowano 16 Sierpnia 2009 #2 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 najprościej zamontować mocniejszy wew.. W twoim wypadku prawdopodobnie oba filtry dmuchają do góry albo są tak ustawione że ich prądy się znoszą. Jedyna rada to zmiana ustawień wylotów. Zajmuje to trochę czasu, bo po każdej zmianie powinieneś poczekać co najmniej kilkanaście minut żeby sprawdzić efekt.
Zygfryd1708 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor #3 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Co oznacza "znosiły"?
czester_ Opublikowano 16 Sierpnia 2009 #4 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Oznacza że prądy się zderzają. Wyloty powinny w takim akwarium być ustawione w tą samą stronę by wydajność była większa
Zygfryd1708 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor #5 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Rozumiem ale jeżeli beda sie znosiły przy powierzchni to bedzie tez dobra cyrkulacja przy dnie ?
czester_ Opublikowano 16 Sierpnia 2009 #6 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 o to chodzi zeby sie nie znosiły a robiły kółko po akwarium. Jak jeden filtr ustawiony jest w prawo i prąd kręci się wg wskazówek zegara to drugi wylot ustaw w ta sama strone.
Zygfryd1708 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor #7 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Aha rozumiem. Dzięki za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi