Skocz do zawartości

Dojrzewanie aqwa + rybki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NO2 = 0,3 jest niedopuszczalne

ten parametr ma być niemierzalny naszymi testami, czyli wynosić powinien 0.

Zastanów się dlaczego masz takie skoki NO2 od 0, do 0,3 - coś mi się zdaję że nie masz zbyt dużej wiedzy na temat parametrów i cyklu azotowego - a to podstawa w akwarystyce.

IMHO poczytaj i dopiero zaczynaj z akwarium.

Opublikowano
NO2 = 0,3 jest niedopuszczalne

ten parametr ma być niemierzalny naszymi testami, czyli wynosić powinien 0.

A widzisz... ludzie chwalą testy Tetry a tam nie zmierzysz NO2=0 bo najniższą wartością jest NO2<0,3.

Wszystko zależy czym się mierzy....

Opublikowano

Tak mierzyłem Tetra-test NO2 pokazywał około 0,3 ale według mnie był dużo jaśniejszy od tego co pokazuje wykres był blado żółty, a wartość dla o,3mg/L jest intensywnie żółta, wiec można przyjąć że miał 0 do max 1,5mg/L

PS. jaki kupić tester dokładniejszy??? jeśli Tetra jest kiczowata i zaczyna się od 0.3 to jaki kolor będzie przy wartości 0,0mg/L na tabelce, hahahahah i jaki powinien być kolor przy tej wartości wody w menzurce????????

PS.2 W dupie z takimi testami albo stare albo jakaś lipa z nimi zmierzyłem wodę Żywiec zdrój z nowo otwartej butelki Nie gazowana! i wynik ten sam jaśniutko żółty kolor albo 0,0mg/L albo 0.3mg/L ale znacznie jaśniejszy od tego na palecie kolorów więc jak zmorzyć poziom 0,0mg/L ????????????????????????????????????

Opublikowano

Kropelkowy JBL podziałkę ma od "0" i moim zdaniem mierzy dokładnie

Duża zaleta to dwa pojemniczki w których porównujesz wodę z akwa bez i z odczynnikami