Skocz do zawartości

Dojrzewanie aqwa + rybki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko, będę zalewał baniak 450L wodą nowa w 3/4 i czy mogę ze starego zwykłego 50L akwarium przelać wodę do dużego z kilkoma rybkami gurami 2x mieczyk, glonojad, sumik i przełożyć mechanika ze starego do nowego baniaka. A rybki żeby sobie tam popływały (tylko) przez ten okres co dojrzewać będzie potem weh

Czy tak można????

Opublikowano

A jak wygląda sprawa paramterów w tym 50l? Teoretycznie można a nawet trzeba wlać starą wodę ale jeśli to taka "gnojówka" z mieczykiem i jednym filtrem gdzie nie bylo podmianek to lepiej to sobie oszczędzić.

Opublikowano

Jeżeli masz znajomego ,który ma dojrzały i stabilny zbiornik z malawi, w którym masz pewność ,że nie było żadnych infekcji to jak najbardziej możesz poprosić kolegę o wodę z podmian .Na jakiś czas daj mu swoje wkłady od biologa niech zasiedlą w nich bakterie.Poproś ,może ktoś z forum mieszka blisko ciebie ,nie powinien odmówić .

Opublikowano

Ta mała 50L aqwa ma dopiero jakieś 6 tygodni po wymianie wody, woda nie syfiasta jest czysta mam 3 kubły w sumie to jeden mogę podrzucić szwagrowi, jego baniaczek zakwitł jakieś 2 miesiące temu ma 2 obsady. To może??? jakieś

PS.mieszkam Warszawa Radość, może ktoś blisko mnie mieszka hahahaha jakiś gryl i pianka będzie

PS-2 na razie dojrzewa hahahahah na ogrodzie bo mam rumunie w salonie walczę z kominkiem i będę za jakieś 2 tygodnie dopiero stawiał w domku

Opublikowano

Oki. zrobię po normalnemu zaleje baniaka do pełna i poczekam 5 tygodni niema co się spieszyć i kombinować raz w tygodniu 1/4 z puszcze i zaleje świeżej odstałej ja mam wodę nie chlorowaną, głębinowa chyba będzie oki ???

Opublikowano
Oki. zrobię po normalnemu zaleje baniaka do pełna i poczekam 5 tygodni

jeśli nie dasz amoniaku cykl nie wystartuje ,a w tedy możesz czekać i pół roku :( i nic .Zrób tak jak radził czester i poczytaj o cyklu ,aby nie mieć problemów musisz chociaż podstawy poznać .Każdy z nas startował w inny sposób jedni wrzucali kostkę mrożonki ,inni puszczali 2-4 rybki startowe z przyszłej obsady , a inni (i tu nie żartuje ) lali własne siuśki :mrgreen: .Cel był jeden dostarczyć amoniak do akwa ,żeby wystartował cykl :wink:

Opublikowano

Woda tzn miejska Nie mam studni własnej, jest tzn gminna ale nie taka jaka jest w centrum chlorowana, około 2 km od mojego domu są pompy głębinowe podobno z 360m. Stamtąd ją rozprowadzają. Na pewno nie jest chlorowana. Woda w kranie ma pH 7,5-8,0 Oni dodają coś innego ale nie wiem co?

Ps. w tym małym baniaczku z zwykłymi rybkami woda ma odczyn pH 7,5. NO2- 0,0 do 0,3mg/L a NO3- 35 do 40mg/L i NH3 +NH4 0,0mg/L