Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obojętnie co i jak kiedyś mieszali i jaki klej nadaje się do klejenia skał to ja jestem cały czas przeciwny klejeniu skał jak już napisałem każde łączenie widać nie zależnie jak długo będziesz się starał to ukryć i jakich sztuczek użyjesz, poza tym za jakiś czas będziesz zmieniał wystrój i masz duży problem z wyciągnięciem takiej klejonej konstrukcji. A jak już cokolwiek kleić to tylko na sylikon po co zwiększać masę jakimi betonami.

Opublikowano
Obojętnie co i jak kiedyś mieszali i jaki klej nadaje się do klejenia skał to ja jestem cały czas przeciwny klejeniu skał jak już napisałem każde łączenie widać nie zależnie jak długo będziesz się starał to ukryć i jakich sztuczek użyjesz, poza tym za jakiś czas będziesz zmieniał wystrój i masz duży problem z wyciągnięciem takiej klejonej konstrukcji. A jak już cokolwiek kleić to tylko na sylikon po co zwiększać masę jakimi betonami.

rozszerz horyzonty Szulo.... przecież zaprawy nie musisz walić tyle aby bokami wychodziła;

po drugie, zbyt wiele razy widzialem odpadające kamienie, albo trzymające na słowo honoru bo silikon puścił.

Wiec albo dobieramy tak kamienie i je układamy, że ryby nie mają szansy ich przestawić, albo kombinujemy. A jak kombinujemy to coś tam się urodzi, raz lepiej raz gorzej.

Aha i pytanie brzmi jak skleic skały, a nie czy warto je kleić.

Opublikowano

To może ja spróbuję.

1. Do drobnych skał wystarczy silikon, jego też nie trzeba nawalić żeby bokiem wyłaził - ma to jednak jedną wadę silikon nie porośnie glonem

2. Ceresit CR65 i podobne - można go pomalować, ale nie trzeba, gwarantuję że po miesiącu spoina będzie niewidoczna - spoina ale nie miejsce klejenia bo ono zawsze pozostanie nienaturalne o ile jest widoczne

3. Klej używany do klejenia żywej skały w akwariach morskich, drogie ale niezawodne rozwiązanie

4. otwory i rurka PCV, nie trzeba wtedy kleić, o ile kamień w podstawie jest stabilny ten drugi i trzeci można po prostu założyć jak dziecięcą zabawkę piramidkę - od doboru kamieni zależy na ile naturalnie to będzie wyglądało.

Oczywiście do dużych kamoli klejenie jest bezcelowe, prędzej czy później zajdzie potrzeba wyjęcia tego i owego i wtedy im lepiej sklejone tym większy problem.

Osobiście jednak nie kleiłbym kamieni w ogóle ale to rozważanie jest nieistotne z punktu widzenia pytania.

Opublikowano

Nurosław, (pozwolę sobie pociągnąć ten wątek poboczny o zaprawach do wystroju) dzięki za wyjaśnienia. Widzę, że masz wiedzę z tej dziedziny, dlatego prosiłbym o potwierdzenie, czy dobrze zrozumiałem: CX5 i CR65 są ok do stosowania w akwarium, bo łatwo się je nakłada, ale w zasadzie nie ma przeciwwskazań, by stosować inne gotowe zaprawy czy nawet klej do płytek? Jeśli faktycznie tak by było, to powiem szczerze, że dla mnie maluczkiego byłaby to niezła rewelacja, a może nawet rewolucja prowadząca do rewizji poglądów ;) Bo jeśli faktycznie można użyć i innych gotowych zapraw (czy konieczny jest atest na kontakt z wodą czy to tylko zabieg marketingowy?) to odpada wiele trudności ze zdobyciem CRu czy CX lub z szukaniem ich odpowiedników.

Opublikowano

4. otwory i rurka PCV, nie trzeba wtedy kleić, o ile kamień w podstawie jest stabilny ten drugi i trzeci można po prostu założyć jak dziecięcą zabawkę piramidkę - od doboru kamieni zależy na ile naturalnie to będzie wyglądało.

Oczywiście do dużych kamoli klejenie jest bezcelowe, prędzej czy później zajdzie potrzeba wyjęcia tego i owego i wtedy im lepiej sklejone tym większy problem.

Osobiście jednak nie kleiłbym kamieni w ogóle ale to rozważanie jest nieistotne z punktu widzenia pytania.

Ja kupilem pret nierdzewny fi 8 pocialem na kawalki po 4 cm otworek w dolnej skale, otworek w gornej I siedzi.

Jak napisal Cezarix sklada sie jak piramidke I rownie ladnie sie rozklada w razie potrzeby.

Opublikowano

Też się nad tym zastanawiałem czy są inne zaprawy o podobnym składzie tyle że bez składnika powodującego nieprzepuszczalność wody jaki jest stosowany w cr (w sumie do naszych celów niepotrzebny bo tło może przepuszczać wodę :wink: ). Przypominam sobie że jako dzieciak widziałem akwaria z ozdobami (grotki zameczki itp.) wykonanymi ze zwykłego pustaka i ryby w nich pływały bez żadnych negatywnych skutków.

Opublikowano

No i co? pytanie o to czy można inne zaprawy ewentualnie zwykły beton (przy ścisłym zachowaniu proporcji i dobrym wymieszaniu) stosować do budowy tła pozostało bez odpowiedzi? Nurosław dokońćzmy ten wątek, bo wydaje się on b. ciekawy.

Opublikowano

przy CR-65 i CX-5 producent daje gwarancję, że nadaje się do wody pitnej - i nie jest to raczej chwyt marketingowy.

Robiąc ze zwykłego :mrgreen: kleju do płytek - spokojnie możesz zrobic, najwyżej lekko podniesie pH.

Pamiętaj - aby zaprawa dobrze związała - czyli schnąć musi równomiernie, dlatego przez kilka pierwszych dni należy polewać wodą (przy CX-5 to są godziny, bo bardzo szybko wiąże).

eljot12 - po co Tobie "składnik" nie przepuszczający wody ? przecież tło będzie w akwarium ? najczęściej tzw. składnikiem nie przepuszczajacym wody są - iły i popioły. Dlaczego?

Nasyp grochu do szklanki, potem dosyp kaszki manny i wymieszaj - to jest Twoja mieszanka piasek + cement. Nadal nieszczelne? dosyp mąki (iły, popioły) i wymieszaj. Na tej zasadzie zagęszcza się beton i dlatego ważne jest dobre wymieszania skladników. Oczywiście można dodać polimerów, które to zupełnie kleją oraz wypełniają te najmniejsze szpary. Ale najwazniejsze jest dobre wymieszanie i zagęszczenie (np. wibracje- szklanką możesz potrząsnąć).

Dla tła DIY wkładanego do środka - ta szczelność nie jest tak wymagana. Ważne aby dobrze związał, wtedy tworzą sie nierozpuszczalne sole. Jeśli zwykly beton który zrobisz jest zbyt porowaty, to możesz wymieszać zwykły cement tylko z wodą i taką mieszaniną przy pomocy pędzla pokryć powierzchnię już wyschniętego wstępnie betonu np. po 2-3 dniach, robiąc ją optycznie bardziej gładką. Pilnuj tylko aby był ciągle wilgotny - nie wystawiaj go na dzialanie słońca i wiatru - za bardzo wysusza, pali beton.

Jeśli masz możliwość - wymoczenie wcześniej, to nie zaszkodzi. (np. zostawic na jedną noc w pełni zalane, zmienić wodę i siup do akwarium). Aha, CX, CR możesz już zalewać do pełna następnego dnia, kleje do płytek - najlepiej po 3-7 dniach, podobnie beton robiony samemu.

Oczywiście unikaj klejów- jeśli wyraźnie producent zaznaczył że w składzie są środki grzybobójcze, glonobójcze (niektóre zaprawy tynkarskie czy murarskie).

Opublikowano

Nurosław źle mnie zrozumiałeś ja właśnie pisałem że te składniki są zbędne :)

o podobnym składzie tyle że bez składnika powodującego nieprzepuszczalność wody jaki jest stosowany w cr (w sumie do naszych celów niepotrzebny bo tło może przepuszczać wodę :wink: )
Opublikowano

Kiedyś robiłem testy kilku zapraw ........wyszło mi że najwytrzymalszy jest klej CM17.

Silikonu nie polecił bym do klejenia porowatych powierzchni.Po pewnym czasie może się zrobić mokro :wink: