Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych klubowiczów. Jako nowy sympatyk i już nie długo "członek" KM witam serdecznie wszystkich sympatyków i członków KM. Zdaję sobie sprawę, że pytań dotyczących obsady było strasznie dużo i wystarczy tylko poczytać, wiec poczytałem i zdałem sobie sprawę, że im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie. Posiadam akwarium narożnikowe 86X86X115 ok 350l. Po analizie co bym chciał, wytypowałem klika rodzai pyszczaków jakie bym widział w swoim baniaku. A więc są to:

pseudotropheus saulosi

pseudotropheus acei

iodotropheus sprengerae

labidochromis sp. perlmutt

Labidochromis Caeruleus

oraz coś z Aulonocara, widziałbym z każdego rodzaju po 6-7 sztuk. Wiem ze taka ilość ryb jest za duża w takim akwarium i stąd moje pytanie: Które zastawić, żeby współżyło im się dobrze? Kolejne pytanie będzie na temat roślin, zdaję sobie sprawę, że w Malawi nie widać za dużo roślin i chyba tam nie powinno być ich tam być ale ja bym chciał coś tam włożyć, więc jak tak to jakie gatunki?

Opublikowano

A mnie się skromnie wydaje, że 6 gatunków na takie akwa to trochę za dużo. Ja bym nie wyszedł ponad 5, a może nawet 4, bo jak podrosną będzie tłok. Tym bardziej, że w narożnych akwariach jest mniej powierzchni dna i stąd mniej rewirów do obrania.

Opublikowano

pomimo tego że to ponad 300 l toprzy najdłuższej szybie jest tylko 115 cm, więc teoretycznie mniej niż przy standartowej 240.

Niestety rogowe akwariumnie jest dobrym akwarium, bo przy tej długości ryby sobie popływają ale skałki będą na pewno głębiej a tam już znacznie mniej miejsca na rewiry dla ryb.

Więc IMHO w takim akwarium góra dwa gatunki, lub trzy nie terytorialne.

Opublikowano

Jeszcze raz ponowie pytanie: z których niżej wymienionych gatunków zostawić, żeby żyło się najlepiej? Wiem, że taka ilość na moje akwarium jest zbyt duża. Nie chcę ich wszystkich razem, może 2 lub 3 tylko które?

Ps. Saulosi

pseudotropheus acei

iodotropheus sprengerae

labidochromis sp. perlmutt

Labidochromis Caeruleus