Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nietety ,układ jest taki : jeśli coś wyeksponujesz żeby było widac to i oświetlisz, co oczywiste.

Jak to zrobisz to będzie zarastać,nawet jeśli ryby oskubią to i tak będzie widac "przebarwienie".

Więc ten cały trud malowania ,staranności i pacykowania glon skutecznie ukryje.

Natomiast fizycznej szpary i załamań nie.

Fajnie wyglądają te tła za niemałe pieniądze ale...chciałbym je zobaczyc niereklamowo po roku i raczej nie mam złudzeń że estetyka wizualna zostanie zachowana,a za to sie płaci.

No chyba że ktoś to będzie szczotkował regularnie jak zęby :wink:

Drak, a czemu kiepski pomysl z wielu wzgledow z tymi skalami? Tzn. ja nie neguje, tylko dopytuje sie, bo na razie sam z tym nic nie robilem. Ale jak tylko wylecze dlon po wypadku to sie wezme i na skrawku skaly sprobuje z mata szklana i zywica i odsciskaniem ksztaltu skal. Twoj pomysl z rozrobieniem czegos w rodzaju zaprawy kupuje i przyznaje, ze moze byc dobry. Uwazam niemniej, ze to jest o jeden etap dalej niz ja zaproponowalem - Twoja zaprawa pozwoli oddac chropowatosc skal, ale nie ich ksztalt, a mnie o to biega. Majac ksztalt oczywiscie przechodze do modelowania faktury skal, a potem farbki.

Co do porastania glonem, to chyba na tym polega piekno?! Przynajmniej dla mnie ogloniony, 'zapuszczony' zbiornik to naturalne piekno co sie zowie! Im wiecej glona, zielonego, brunatnego i kazdego innego - tym lepiej. Ale IMHO nie mozna z tego powodu odpuscic ani faktury skal, ani ich malowania, bo jak sam zauwazyles nigdy glon nie pokryje w pelni tla i w zaglebieniach gdzie jest ciemno nie porosnie. Co do drogich tel, to jestem przekonany, ze i po roku wygladaja super, takie wlasnie oglonione, 'oblesne i obslizgle'. Niemniej pod glonami widac na pewno i strukture, i miejscami ich barwy, co nadaje tylko naturalnego wygladu.

Opublikowano

Drak,

wstrzeliłeś mi się z tym tematem między wódkę ( tło już mam zrobione ) a zakąskę ( jeszcze nie wykończone i nie pomalowane ) :mrgreen:

Tło zrobiłem właśnie z żywicy zainspirowany rozmową z Drakiem pare m-cy temu oraz podpierany wiedzą Cezariksa.

Jak znajdę kolejne pare dni wolnego, to je dokończę i przedstawię fotorelacje.

Opublikowano
ile zuzyłeś żywicy na swoje tło i jakich jest ono wymiarów

Wcisnę się tutaj, bo podpowiem praktycznie:

tkanina 110g/m2, tło 50+150+50 x 50 (w kształcie litery U), dwie warstwy materiału, pochłonęły mi ok. 0.5l żywicy epoksydowej.

Opublikowano

Sysu, mamy rozumiec, ze tworzenie tla to byla wodka, a malowanie to zakaska? ;) Przeciez wiesz, ze prawdziwi faceci z duzymi i owlosionymi cohones nie zakaszaja ;)

A na serio, to b. niewiele tej zywicy poszlo. Ja czekam b. niecierpliwie na relacje i fotki. Sam od paru miesiecy ogladam w roznego rodzaju akwariach (np. w Genui - fantastyczne, polecam kazdemu kto bedzie w okolicy) skaly, ich fakture etc. W ogole, moje zwiedzanie akwariow ostatnimi czasy jest troche inne niz wiekszosci - ogladam skaly, opukuje je, by stwierdzic czy prawdziwe ;), zagladam za akwaria by oblookac sprzet, etc. ;) czekam tylko, jak mnie kiedys wyhaczy ochrona :)

Swoja droga myslalem, by wlasnie skontaktowac sie z jakims ogrodem zoologicznym czy akwarium, i spytac co i jak. Nigdy sie jednak nie zebralem. A faktycznie, w niektorych placowkach tego typu skaly maja w pyte - trudno odroznic od naturalnych.

Opublikowano

Ja to nic, ale zobaczycie, z czym Cezarix wyskoczy :wink:

Powiem tylko tyle, żeby nie mógł się ze swojego pomysłu już wycofać, ale nie za dużo, żeby nie zdradzić tajemnicy.

Ale jeśli faktycznie technologia się sprawdzi, to przerzucimy się wszyscy z CR65 na BTN ;-)

Cezarix, teraz to już nie masz wyjścia - zakasuj rękawy :mrgreen:

Opublikowano

Juz sie boje - wiem, ze Cezarix stary (doswiadczeniem!) modelarz, to pojedzie z nami jak z g.... ;)

Tak sobie lookam i lookam i wyguglalem to:

http://www.ekert.pl/images/malawi_back.jpg

Polska firma robi niezle tla - szczegolnie Tanganika mi sie spodobala. Niestety ceny maja juz europejskie.

Ale jak dobrze polookac po ich galerii to wychodzi mi, ze robia oni tak:

- maja jakas forme (pozytyw) --> odlewaja na wypuklej formie grubsza (kilka cm) warstwe pianki jakiejs, ktora nastepnie pokrywaja zywica i modeluja tak, by imitowala fakture skal.

Pisza, ze teraz technika wykorzystywana w ogrodach zoo jest dostepna i dla zwyklych hobbystow. Co utwierdza mnie w planie, by przyatakowac jakis ogrod zoologiczny/akwarium. Pewnie nic sie nie dowiem, ale ...

Opublikowano

A o jakim BTN mówisz ?

romekjagoda kiepski pomysł bo ty chcesz odcisnąć coklowiek na powierzchni o grubości ok 2mm.

Chyba sam rozumiesz...zatem musisz dodać jakąś warstwę czegoś co na to pozwoli.

Obsypywanei kamlotami nic kompletnie nie da,a co więcej punktowo wyciśnie żywice z tkaniny.

Edit : przypomnaiło mi się,ale istotne.

Sysgone powiedz jak dzieliłeś tło i czy/jak je potem wewnętrznie łaczyłeś.

Bo pamiętacie wszyscy o poprzeczkach w akwarium ? :wink:

Opublikowano

Drak - racja, o tym nie pomyślałem. Trapi mnie jednak ta faktura... W czym to cholerka odcisnąć..? Być może najpierw w piance, a potem dopiero pokrywać żywicą by utwardzić...? Coś czuję, że być może Cezarix nas czymś zastrzeli.

Co do poprzeczek, to jeśli ktoś startuje z akwa to chyba najłatwiej je po prostu wyciąć a potem wkleić na nowo. No chyba, że ktoś ma akwa szersze niż wysokość.

Opublikowano

Fajnie wyglądają te tła za niemałe pieniądze ale...chciałbym je zobaczyc niereklamowo po roku i raczej nie mam złudzeń że estetyka wizualna zostanie zachowana,a za to sie płaci.

No chyba że ktoś to będzie szczotkował regularnie jak zęby :wink:

mógłbyś się zdziwić. Wielokrotnie widziałem akwaria, w tym sam posiadalem jedno takie, gdzie przez 5 lat istnienia zbiornika nie było widac glonów na kamieniach. W takich warunkach tło, jego wyglad jest niezwykle wazne.