Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciał bym rozpocząć hodowlę Pyszczaków aktualnie mam samicę 8cm yellow.

Pyszczak (Labidochromis caeruleus "yellow")

2 samce i 8 samic

Jakie akwarium dla takiej obsady i czy mogą żyć z nimi inne gatunki pyszczaków, jeżeli tak to jakie?

Opublikowano

Pewnie ,że moga tylko wszystko zależy od wielkości twojego akwarium.Podaj wymiary baniaka, albo poszukaj odpowiedzi na forum, na 99% ktoś już o to pytał, tak będzie nawet szybciej.

Opublikowano

Aktualnie mam Pyszczaka (Labidochromis caeruleus "yellow") samica 8cm i to dla niej chcę zorganizować obsadę, samica hodowana była w akwarium 20l (tak doradzono mi w zoologicznym, niedawno jednak dowiedziałem się że to błąd i akwarium powinno być znacznie większe, mam też od niedawna 112l i chcę zorganizować je tak by pasowało dla tego mojego Pyszczaka i tu moje pytanie do takiego akwarium mogę dodać 1 samca i 4 samice ? I czy można dodać do tego akwarium jakiś inny gatunek z którym by nie walczyły Te Pyszczaki?

Opublikowano

Zwykle ludzie na tym portallu są zgodni co do tego,że 112 litrów to najmniejsze akwarium w którym można trzymać pyszczaki z malawi, i to tylko jeden gatunek jednocześnie. L. caeruleus to spora ryba i nawet ona będzie miała ciasno w 112-ce.Zamiast brnąć w yellowy, łatwiej będzie Ci oddać rybę do sklepu i złożyć obsadę z jakiś małych mbuna jednogatunkowo. Saulosi się nadają, rdzawe też się pomieszczą, użyj szukaczki na forum - na pewno znajdziesz posty z propozycjami co wsadzić do akwa takiej wielkości.

Opublikowano

Rybkę tą mam od ponad roku urosła do rozmiarów 8cm i najgorsze jest to że w zoologicznym doradzono mi zakup tej rybki do Brzanek, Glonojadów i jednej rybki takiej czerwonej ze sporymi płetwami do akwarium 20L, teraz niestety po tym jak ten Pyszczak pogryzł brzanki a teraz tą czerwoną dowiaduje się że to był poważny błąd. Tak więc nie ma sensu ładować jej do 112?

Opublikowano

Pielęgnic nie trzyma się w akwarium wielogatunkowym towarzyskim, dlaczego - już wiesz.

Ryb z malawi w ogóle nie można chować z innymi, bo biotop specyficzny i woda inna niż dla brzanek.. poza tym zachowania i co tu dużo pisać, całkiem inny świat. Niektórzy będą mowić "a ze zbrojnikami to można, mój kolega tak ma i żyją" - nie słuchaj ich :]

Wszystko po poczytania w dziale Podstawy, jeśli chcesz zająć się na poważnie malawi - co polecamy, musisz podjąć decyzję albo same pyszczaki albo akwa z rybami innego kalibru.

Ps, zmień sklep.

Opublikowano

Ogólnie to ten pyszczak którego mam bardzo mi się podoba, jest bardzo żywy i ma ładny wyrazisty kolor, szkoda mi go by oddawać ale skoro ma się męczyć. Mam akwarium 112l ale skoro to za małe to chyba na razie zrezygnuje z Pyszczaków.

Dzięki za rady.

Opublikowano
Ogólnie to ten pyszczak którego mam bardzo mi się podoba, jest bardzo żywy i ma ładny wyrazisty kolor, szkoda mi go by oddawać

jest na to sposób kup większy zbiornik :wink: