Lorden Opublikowano 25 Lipca 2009 #1 Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam Do tej pory miałem w swojej 240l 10sztuk demasoni i 2+2 dużych hongi. Niestety dominujący, największy samiec wariuje w akwarium i wykończył, przynajmniej tak podejrzewam, już 3 sztuki małych demasoni i teraz wyżywa się na drugim samcu, którego muszę szybko oddać. Zastanawiam się, który gatunek oddać, aby w akwarium było spokojniej, a ryby pływały spokojnie. Chętnie oddałbym hongi, dokupił parę sztuk demasoni i do tego jakiś nowy gatunek. Membe deep to dobry wybór?
Patrykolo14 Opublikowano 25 Lipca 2009 #2 Opublikowano 25 Lipca 2009 Msobo również powinno pasować do demasonków
Lorden Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor #3 Opublikowano 25 Lipca 2009 Wiem, jednak trochę ciężko u mnie jest je dostać. Więc msobo, lub co? Te membe deep mogłyby być?
Siwy1973 Opublikowano 25 Lipca 2009 #4 Opublikowano 25 Lipca 2009 a moze pozbyc sie agresora , ...ja tak mialem u siebie , samiec dominujacy(ale nie hongi i nie demonek) potrafil zagarnac ponad polowe mojej 500 ...jak go wykopalem panuje spokoj ...ot trafil sie taki maly agresor(cecha indywidualna rybki)
Lorden Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor #5 Opublikowano 26 Lipca 2009 Wolałbym raczej jakąś łagodniejszą i "łatwiejszą" w opanowaniu obsadę od tej. Nie wiem czy trafiłem na zabijaków, ale wiem że jak nic nie zrobię to nie będzie czego zbierać.
sision Opublikowano 27 Lipca 2009 #6 Opublikowano 27 Lipca 2009 Generalnie obsada jest troszkę wybuchowa... Ja osobiście pozbyłbym się Hongi. Możesz dokupić Demasoni i zrobić jednogatunkowe akwa. Demasoni fajnie się do tego nadaje, sam o tym kiedyś myślałem. Swoją drogą, już kilka razy spotkałem się z opinią, że na początek przygody z Malawi Demasoni nie jest dobrą propozycją. Częste walki w większości kończące się mocnym pobiciem czy śmiercią mogą zrazić do tego biotopu akwarystę. Ale taki już urok Demasonów...
Rekomendowane odpowiedzi