Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dylemat bo chcę przesunąć akwarium o 50 cm i nie wiem jak się za to zabrać.

Posadzka jest drewniana na belkach (również drewnianych).

Na podłodze leży wykładzina dywanowa.

Pod szafką w celu amortyzacji i wypoziomowania jest sklejka 25mm (wystaje poza szafkę po około 10cm)

Akwarium 122 cm długie 212 litrów.

Całość szacuję na jakieś 350 kg (szafka, dekoracje ...)

Mogę spuścić połowę wody (no może trochę więcej) powyciągać trochę kamieni to powinno uszczuplić wagę do ok 250 kg.

Macie jakieś sprawdzone metody przesuwania baniaków.

Najbardziej martwi mnie to że na 100% wykładzina zacznie się ściągać i wybrzuszać, a właśnie tego chciałbym uniknąć.

AKWA.JPG[/attachment:2bihfivz]

post-8420-14695712235759_thumb.jpg

Opublikowano

Moja metoda:

Spuść ile się da wody nawet więcej niż połowę. Następnie podnieś delikatnie jedną stronę półki a druga osoba niech podłoży tam koc. Potem niech jedna osoba ciągnie ten koc a druga od tyłu z drugiej strony podnosi akwarium do góry.

Opublikowano
Moja metoda:

Spuść ile się da wody nawet więcej niż połowę. Następnie podnieś delikatnie jedną stronę półki a druga osoba niech podłoży tam koc. Potem niech jedna osoba ciągnie ten koc a druga od tyłu z drugiej strony podnosi akwarium do góry.

Nie da rady bo pod calym zestawem jest wykladzina dywanowa.

Koc po wykladzinie nie za bardzo sie sliska.

Opublikowano

koc, szmata - to najlepszy sposób na przesuwanie nawet załadowanych szaf. Tak jak pisał Czester spróbój zmniejszyć wagę ile się da, podnieść z 1 str albo nawet z obu po kolei, przesuwanie po szmacie jest dużo łatwiejsze

Opublikowano

Ja juz bardziej kombinowalem zeby jakas blache pod sklejke podlozyc I na tym przesunac.

Powyzsza metoda jakos mnie nie przekonuje bo sklejka jest "wtopiona" w wykladzine jakies 8mm. Poza tym nawet jak bede z tylu przytrzymywal wykladzine to I tak na dlugosci 1,5 metra sie rozciagnie I wybrzuszy. Ostatnio przesuwalismy kanape I niestety ale sie wybrzuszylo a co to waga kanapy w porownaniu do akwa...

Opublikowano

Lewarek mały samochodowy i wałki drewniane.

Delikatnie unosisz i wsuwasz wałek (wałki), toczysz, lewarek i wyciągasz wałki.

Lub : są takie podkładki stalowe na kółkach, rozsuwane do przemieszczania ciężkich rzeczy np. pralki.

Ale...

Ja bym przerzucił ryby do pojemnika i przesuwął czyste szkło.

Łatwo i bezpiecznie.

To kombinowanie zajmie ci tyle samo czasu.

Opublikowano
Lewarek mały samochodowy i wałki drewniane.

Delikatnie unosisz i wsuwasz wałek (wałki), toczysz, lewarek i wyciągasz wałki.

Lub : są takie podkładki stalowe na kółkach, rozsuwane do przemieszczania ciężkich rzeczy np. pralki.

Ale...

Ja bym przerzucił ryby do pojemnika i przesuwął czyste szkło.

Łatwo i bezpiecznie.

To kombinowanie zajmie ci tyle samo czasu.

No I z tymi podkladkami, kolkami itp tez raczej nie wyjdzie bo podloga jest drewniana I inaczej ten ciezar rozklada sie na powierzchni 0,5 metra kwadratowego, a inaczej na 4 kolkach kiedy nacisk na kazde kolko jest nieporownywalnie wiekszy.

Do tego jeszcze toczenie tego IMHO ktoras z desek by pekla.

Raczej wiec wszystko wywale I tak przesune, myslalem ze ktos ma jakies cudowne metody zaginajace prawa fizyki :-)

Ps. Juz nawet kombinowalem z paleciakiem ale nie mam jak podjechac nim do akwa, poza0tym I tak caly czas by stal na sklejce.

Opublikowano

Najlepiej wszystko wywalić i mieć święty spokój. Ja tak zawsze akwa przesuwałam. Nie powiem raz chciałam przesunąć po podłodze ciągnąc za bok szafki, ale nic z tego nie wyszło, prędzej by szafka poszła, a z nią całe akwa :D

Opublikowano

Drak i koteczek słusznie prawią, wrzuć wszystko z akwarium i przesuniesz bez problemu. Weź pod uwagę ułożenie kamieni, jeśli masz usypane kopce to przy przesuwaniu z wodą ( działa na dekoracje jak wiatr na żagle ) może byc gorąco.