Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teoretycznie nie działa. Jednakże prościej dostać davercin który to lek przy okazji jakimś swoim składnikiem niszczy glony.

Preparat, o którym mówisz zawiera właściwie tylko erytromycynę oraz jakieś, bez najmniejszego znaczenia, wypełniacze. Wiec dalej zastanawiam się czemu, tak powszechne jest przekonanie o jej skuteczności, sam nie próbowałem, ale może ktoś na forum wie prócz tego, że działa to dlaczego i jak?

Opublikowano

Nie jestem chemik więc nie powiem Ci naukowo o co chodzi. Za to osobiście przetestowałem samą erytromycyne i davercin. Jak mówiłem wcześniej skutkiem ubocznym devercinu jest "wyjałowienie" akwarium również z glonów. Po erytromycynie nie ma takiego silnego efektu.

Opublikowano
Teoretycznie nie działa. Jednakże prościej dostać davercin który to lek przy okazji jakimś swoim składnikiem niszczy glony.

Preparat, o którym mówisz zawiera właściwie tylko erytromycynę oraz jakieś, bez najmniejszego znaczenia, wypełniacze. Wiec dalej zastanawiam się czemu, tak powszechne jest przekonanie o jej skuteczności, sam nie próbowałem, ale może ktoś na forum wie prócz tego, że działa to dlaczego i jak?

Nie jestem chemik więc nie powiem Ci naukowo o co chodzi. Za to osobiście przetestowałem samą erytromycyne i davercin. Jak mówiłem wcześniej skutkiem ubocznym devercinu jest "wyjałowienie" akwarium również z glonów. Po erytromycynie nie ma takiego silnego efektu.

Powiem jeszcze raz Erytromycin i Davercin to to samo, w obu preparatach substancja czynna jest antybiotyk z grupy makrolidów wiec różnica w sile działania może wynikać jedynie z dawki, a wyjałowienie zbiornika będzie następowało praktycznie zawsze po zastosowaniu antybiotyku, gdyż zazwyczaj stosuje się antybiotyki o szerokim spektrum działania, które to niszczą zarówno te złe jak i dobre bakterie.

Opublikowano
Powiem jeszcze raz Erytromycin i Davercin to to samo, w obu preparatach substancja czynna jest antybiotyk z grupy makrolidów wiec różnica w sile działania może wynikać jedynie z dawki

To to samo. Jedno i drugie to erytromycyna.Różnica jest taka że Davercin to cyklokarbonat erytromycyny. Jedną istotną dla nas różnicą między jednym i drugim jest większa stabilność cyklokarbonatu w roztworach o niskim pH.

Co do samego schematu działania erytromycyny (i makrolidów w ogóle) na glony to nie jest to żadna magia i "glonowymiatanie" ;) tak samo jak na bakterie i sinice działa również na glony poprzez hamowanie syntezy białka (a dokładnie blokowanie podjednostki 50S rybosomu - jakby to miało dla kogoś znaczenie ;) )

Mnie glony po erytromycynie zdechły. Co prawda trochę później niż sinice ale zdechły wszystkie. Co BTW opisałem na forum.

edit: co do wyjaławiania zbiornika to akurat w przypadku kuracji erytromycyną ryzyko jest znikome. Erytromycyna nie ma szerokiego spektrum, poza tym jest bakteriostatykiem ( a nie antybiotykiem bakteriobójczym) co dodatkowo czyni jej zastosowanie bezpieczniejszym.

Opublikowano
Powiem jeszcze raz Erytromycin i Davercin to to samo, w obu preparatach substancja czynna jest antybiotyk z grupy makrolidów wiec różnica w sile działania może wynikać jedynie z dawki

To to samo. Jedno i drugie to erytromycyna.Różnica jest taka że Davercin to cyklokarbonat erytromycyny. Jedną istotną dla nas różnicą między jednym i drugim jest większa stabilność cyklokarbonatu w roztworach o niskim pH.

Co do samego schematu działania erytromycyny (i makrolidów w ogóle) na glony to nie jest to żadna magia i "glonowymiatanie" ;) tak samo jak na bakterie i sinice działa również na glony poprzez hamowanie syntezy białka (a dokładnie blokowanie podjednostki 50S rybosomu - jakby to miało dla kogoś znaczenie ;) )

Mnie glony po erytromycynie zdechły. Co prawda trochę później niż sinice ale zdechły wszystkie. Co BTW opisałem na forum.

edit: co do wyjaławiania zbiornika to akurat w przypadku kuracji erytromycyną ryzyko jest znikome. Erytromycyna nie ma szerokiego spektrum, poza tym jest bakteriostatykiem ( a nie antybiotykiem bakteriobójczym) co dodatkowo czyni jej zastosowanie bezpieczniejszym.

Wszystko rozumiem, proszę mi uwierzyć. Mechanizm jest mi również znany, tak jak i różnica miedzy bakteriostatykiem, a antybiotykiem bakteriobójczym, moje pierwotne pytanie dotyczyło czego innego,ale mimo to dziękuje za wszystkie odpowiedzi, choć nie ukrywam, że zdanie o większej stabilności postaci erytromycyny z Dawercinu w niskim pH<

w malawi mamy jednak pH zasadowe, w którym zgodnie z właściwościami leku jest odpowiednie, według farmakologii Roliński zakres pH 8-10, choć odnosi się to wciąż do światła przewodu pokarmowego wyższych kręgowców>musiało się tyczyć tylko i wyłącznie farmakokinetyki leku u ludzi po podaniu doustnym i jego wchłanianiu z żołądka. Aż zmusiło mnie do sprawdzenia w vademecum leków, ale bez skutku. Tyle, że znalazłem. iż "cykliczny węglan erytromycyny, działa dwukrotnie silniej przeciwbakteryjnie niż substancja macierzysta, charakteryzuje się lepszą wchłanialnością z przewodu pokarmowego oraz mniejszą toksycznością". To jeśli chodzi o lekcje poglądową ni jak ma się to do stosowania w akwarium. Będę szukał dalej jak znajdę odp to na pewno ja tu umieszczę.

Opublikowano

To ustalmy jakie jest pierwotne pytanie :wink: może się odpowiedź znajdzie.

Co do kwestii pH to sprawa nie tyczy się wyłącznie wchłaniania leku u ludzi, niemniej jednak faktycznie jest pomijalna zważywszy na rozkład substancji pod wpływem światła. No ale to już tak OT.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Co do sinic to nie są to glony lecz: cyjanofity, cyjanobakterie, cyjanoprokariota (Cyanobacteria) – gromada organizmów samożywnych, dawniej uznawanych za rośliny, według nowszej taksonomii zaliczanych do Procaryota (prokarioty, królestwo bakterii), stąd działanie erytromycyny.