Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich . Dziś dołączyłem do waszego szanewnego grona choć forum czytam od około pół roku.

Co sądzicie o tej obsadzie?

1. Pseudotropheus acei

2. Pseudotropheus demasoni

3. Maylandia estherae red-red

4. Pseudotropheus msobo

Akwarium 375 150x50x50

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ogladajac filmiki o rybach z malawii widzialem wlasnie taki kolorowy "misz masz"

Ryby nie plywały tam w duzych stadach z podzialem na gatunki ale wlasnie w takiej kolorowej malawijskiej rafie mozna zobaczyc kilka a nawet kilkanascie gatunkow

Pozatym zestaw ryb, ktory chce hodowac kolega moim zdaniem fajnie dobrany kolorystycznie i zywieniowo tez jest ok

Sam dopiero zaczynam z malawii wiec co do ewentualnych zachowan nie bede sie wypowiadal (brak praktyki)

Z wiedzy czytanej jedynie wiem ze jedynie demasoni ma tu odchyl na agresje ale red red i msobo powinny byc dla niego hamulcem

Ps Acei to piekna i spokojna rybka podobno z zachowaniami stadnymi

Zbiornik nie jest wielki ale i z wiedzy przekazywanej przez innych wiem ze na te cztery gatunki powinien wystarczyc

Opublikowano

Teoretycznie powinien, ale to tylko teoria. Moim zdaniem w tym układzie powyżej może być trochę ciasno. Duże Acei, masywny Red i nie najmniejsze Msobo to już trochę jest, a dno ma pewnie "tylko" 150cm długości.

Opublikowano

Oczywiscie wiem ze praktyka czesto rozmija sie z teoria i zapewne lepiej jest dac jeden gatunek za malo niz o jeden za duzo

Bo przestrzeni zyciowej w "czterech szybkach" nigdy za wiele

Bylem kiedys tak naiwny ze myslalem ze jak sprawie sobie zbiornik 200/50/50 to bedzie AKWA!

Dzisiaj wiem ze jedynym jego atrybutem to dllugosc