Malawi75 Opublikowano 17 Lipca 2009 #1 Opublikowano 17 Lipca 2009 Witam wszystkich . Dziś dołączyłem do waszego szanewnego grona choć forum czytam od około pół roku. Co sądzicie o tej obsadzie? 1. Pseudotropheus acei 2. Pseudotropheus demasoni 3. Maylandia estherae red-red 4. Pseudotropheus msobo Akwarium 375 150x50x50 Pozdrawiam
kisor Opublikowano 27 Lipca 2009 #2 Opublikowano 27 Lipca 2009 zrezygnowałbym z acei albo demasoni. Za dużo ryb, to za ciasno, to kolorowy jarmark, to ryby pływające bez celu w życiu
RobIsoni Opublikowano 27 Lipca 2009 #3 Opublikowano 27 Lipca 2009 Patrzac na ryby w naturze (Malawi) tez miałem takie odczucie Bardzo kolorowy jarmark Wiecej stadnych zachowan widziałem w jeziorze tanganika
kisor Opublikowano 27 Lipca 2009 #4 Opublikowano 27 Lipca 2009 No ale chcesz porównać jezioro z akwarium? Nie rozumiem.
RobIsoni Opublikowano 28 Lipca 2009 #5 Opublikowano 28 Lipca 2009 Ogladajac filmiki o rybach z malawii widzialem wlasnie taki kolorowy "misz masz" Ryby nie plywały tam w duzych stadach z podzialem na gatunki ale wlasnie w takiej kolorowej malawijskiej rafie mozna zobaczyc kilka a nawet kilkanascie gatunkow Pozatym zestaw ryb, ktory chce hodowac kolega moim zdaniem fajnie dobrany kolorystycznie i zywieniowo tez jest ok Sam dopiero zaczynam z malawii wiec co do ewentualnych zachowan nie bede sie wypowiadal (brak praktyki) Z wiedzy czytanej jedynie wiem ze jedynie demasoni ma tu odchyl na agresje ale red red i msobo powinny byc dla niego hamulcem Ps Acei to piekna i spokojna rybka podobno z zachowaniami stadnymi Zbiornik nie jest wielki ale i z wiedzy przekazywanej przez innych wiem ze na te cztery gatunki powinien wystarczyc
sision Opublikowano 28 Lipca 2009 #6 Opublikowano 28 Lipca 2009 Teoretycznie powinien, ale to tylko teoria. Moim zdaniem w tym układzie powyżej może być trochę ciasno. Duże Acei, masywny Red i nie najmniejsze Msobo to już trochę jest, a dno ma pewnie "tylko" 150cm długości.
RobIsoni Opublikowano 28 Lipca 2009 #7 Opublikowano 28 Lipca 2009 Oczywiscie wiem ze praktyka czesto rozmija sie z teoria i zapewne lepiej jest dac jeden gatunek za malo niz o jeden za duzo Bo przestrzeni zyciowej w "czterech szybkach" nigdy za wiele Bylem kiedys tak naiwny ze myslalem ze jak sprawie sobie zbiornik 200/50/50 to bedzie AKWA! Dzisiaj wiem ze jedynym jego atrybutem to dllugosc
Rekomendowane odpowiedzi