Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A dlaczego pod gorącą wodą? Celowo chciałeś zabić całą florę bakteryjną?

Tak celowo chciałem wytłuc bakterie z filtra, by sprawdzić teorię czy da się utrzymać akwarium roślinne bez filtracji biologicznej (w sensie filtracji biologicznej w filtrze). Akwarium zlikwidowałem w sierpniu do końca większych problemów z glonami nie było. Powtarzam, że był to holender, żeby komuś do głowy nie strzeliło robić malawi bez filtracji biologicznej ;-)

Link do tematu z opisem akwarium:

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?p=64966#64966

Opublikowano

Hari :!: ubawiłem się co niemiara prawie połakałem ze śmiechu, widac że pióro masz dobre nie tylko do regulaminów :wink:

Jako że rocznikowo to u nas podobnie więc realia polityczno-gospodarcze podobne i też pierwsze akwa miałem w podobnym wieku, było to trójkątne ramowe na kicie około 100 l i trzymałem w nim ...... chomika 8) za to obok stało akwa z wodą i to miało aż 20 l do dziś pamietam że filtracja to oczywiście jakiś brzęczyk z gabką za to grzałka ful wypas bo żarówka 40w do połowy zanuzona w wodzie :shock: gwint i przewody oczywiście nad pow wody :D Żarówa przy okazji oczywiście oswietlała ten akwen. Ale co najważniejsze to w przeciwieństwie do moich obecnych baniaków było to akwa jednogatunkowe 8) z biotopem :wink: gupików :lol:

Opublikowano

Ja miałem ramowe akwarium, jak już one się kończyły, a zaczynały wchodzić same szklane, ale ich cena była przeogromna. Ale okoliczności posiadania tego ramowego... są mi nie znane :) wiem że coś takiego miało miejsce.

mars - hehehe, grunt to zasady bezpieczeństwa p.pożarowego, i w ogóle bezpieczeństwa ;)

Opublikowano

No to ja też trochę OT :D

Moje pierwsze akwa to był 5l słoik z .....słonecznicami z pobliskiego bajorka:)))

Za roślinki robiły w nim rumianki z podwórka , ale długo nie wytrzymywały , najdalej do następnego poranka , a że sostępność była nieograniczona , więc zawsze rano wywalałem stare i wkładałem nowe :D

Pokarm natomiast stanowiły kulki z chleba lub bułek:)))

Więcej nie napiszę coby się nie pogrążać więcej 8)

Opublikowano

Jak stało u nas w domu akwarium, to pamietam, że wrzucałem doń plasteline, zabawki i wszystko co kolorowe, żeby rybki miały czym się bawić. A jak jadłem, to wrzucałem całe kanapki, żeby ryby miały co jeść :D