Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od czasu kiedy zrobiło się na dworze cieplej i słońce zaczęło intensywniej zaglądać do mojego kawałka malawi (okno od południa), a woda z tego powodu 'zarumieniła się ze wstydu' na ZIELONO, postanowiłem ponownie zamontować deszczownice z wodą z kubełka zewnętrzengo w celu intensywniejszego napowietrzania. Efekt... wreszcie w połączeniu z nieco większą podmianą wody, niepożądane zabarwienie skapitulowało.

Do sedna. Posiadam aktualnie filtr wewnętrzny TETRA TEC IN1000. Zamontowana deszczownica jest ok, ale zaczyna mnie już irytować dźwięk jaki wydaje :) Z racji tego, iż moja TETRA nie nadaje się do samodzielnego napowietrzania, a do tego nie podoba mi się jakość jej pracy pod kątem mechanicznego oczyszczania wody, planuję zakupić głowicę AQUA SZUT T-HEAD 750 i dołożyć jakąś gąbkę.

Pytanie, czy AQUA SZUT poradzi sobie z napowietrzaniem 240 litrów wody (z załączonego wężyka), abym spokojnie mógł zdemontować głośną deszczownicę.

Wiem, że Aqua Szut ma mniejszą wydajność od wspomnianej TETRY, dlatego nie zamierzam jej wyciągać z baniaka. Plan jest taki by pracowały obie. Jednak mniejsza o filtrację mechaniczną. Chodzi mi głównie o kwestię napowietrzania.

Chyba, że jakiś inny filtr wewnętrzny zaproponujecie, który zastąpi obie wymienione pozycje.

Dodam, że wszelkie membrany nie wchodzą w gre :P

Pzdr.

Opublikowano

Obie pozycje sa do kitu. Chcesz zeby dmuchalo? Kup sobie AT-203. Wcale nie jest za mocny. Bosko nie zbiera, ale powiedzmy, ze jest "wystarczajacy" do dmuchania(napowietrzania) Jak jeszcze bedzei Ci za malo - zakup jakas Tunze (albo moze w ogole zacznij od niej?)i wtedy bedziesz mial spokoj.

Opublikowano

Nic to w porównaniu z aktualnie zainstalowaną deszczownicą :)

Opad wody na lustro wody przy dłuższym przebywaniu obok akwa zaczyna być męczące :)

Babelki już kiedyś miałem, nie było tak źle.

Opublikowano

U mnie napowietrza wylot z wewnętrznego skierowany tak aby mieszał lustrem wody oraz wylot z kubła który jest lekko nad powierzchnią tak aby spadająca woda rozbijała delikatnie taflę; jest cicho i ok (druga połówka ma bardzo wrażliwy słuch :wink:)