mathius Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor #21 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Te moje plamy, których zdjęcia przedstawiłem wyżej też niczym nie dało się usunąć. Wczoraj wieczorem zacząłem się bliżej temu przyglądać i zauważyłem zmiany, te plamy zaczynają zarastać zielonym glonem. Powoli zaczyna to już lepiej wyglądać. Mam jednak nadzieje, ze sytuacja wróci do stanu sprzed pojawienia się tych plam. Tak jak podpowiadali koledzy w pierwszych odpowiedziach... zostawić i poczekać. Skoro ryby nie zdychają, woda czysta, a parametry w normie, tzn ze tragedia się tam nie dzieje i lepiej dać czasu, aż natura sama zrobi z tym co trzeba, niż ingerować chemią, wrzątkami, skrobakami i temu podobnymi.
Cioofek Opublikowano 22 Października 2009 #22 Opublikowano 22 Października 2009 Te białe plamy to kolonie okrzemek (jednokomórkowych glonów). Ich ściana komórkowa przesycona jest krzemionką, są twarde i mocno przytwierdzone do podłoża. Jak przegrają konkurencję z glonami to ustąpią. Okrzemki lubią mało światła i twardą wodę a zwiększenie oświetlenia i obniżenie twardości wody ogranicza ich rozwój. Póki co trzeba je polubić
Rekomendowane odpowiedzi