Skocz do zawartości

Co polecicie do 120cm jako filterek mechaniczny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule poszukuje propozycji na mechanika do standartowej 240,osobiscie mysle o resunie z przepływem 1500l/h.

Opublikowano

A ja go odlecę. Większego badziewia nie widziałem od czasu kiedy Rosjanie zwinęli się z rynku w Wałczu. Wykonanie tandetne, dysza venturiego zaprojektowana tak, że nie działa nawet gdy w ten wężyk powietrze dmuchać, po nałożeniu czystej gąbki filtr zaczął hałasować tragicznie. Różne próby wyciszenia ustrojstwa nie przyniosły rezultatu, po prostu zdycha pod obciążeniem w postaci gąbki.Jako cyrkulator średnio mi sie widzi ze wzgl. na pobór prądu. Zakup zupełnie chybiony, strata pieniędzy i czasu.

Opublikowano

A ja polecam zestaw:w miarę mocna pompa (np.Aquabee UP2000/1) plus korpus narurowy z wkładem 50 mikronów.

Do niedawna w 240l używałem Atmana AT-203, ale dopiero po zmianie na w/w zestaw jestem zadowolony z filtracji.

Zalety:

-zwiększyła się klarowność wody( nie wiem jak w Resunie, ale w gąbkach Atmana są IMHO zbyt duże oczka, które nie wyłapują wszystkich drobnych zanieczyszczeń.

-odpada cotygodniowe moczenie rąk w zbiorniku (wyciąganie i płukanie gąbki, ściąganie której do najłatwiejszych nie należy)

-znika problem z ukryciem filtra co przy rozmiarach gąbek nie jest wcale proste.

-zwiększa się ilość miejsca w zbiorniku.

-szybkość i prostota w wymianie wkładów.

Są i wady:

-koszt zakupu pompy i instalacji(jednorazowy)

-koszty wkładów.

IMHO narurowce doskonale sprawdzają się w mniejszych zbiornikach, ryby mają więcej miejsca do pływania, a my więcej czasu na ich obserwacje.

No ale wybór należy do Ciebie :)

Opublikowano

Korpus kosztuje w granicach 30-60zł plus zawory, kolanka rura pcv (chyba, że będziesz to robił na wężach). IMHO spokojnie się zmieścisz w 100zł.

Opublikowano

W sumie gra warta świeczki,muszę to przemyśleć poszukać na forum kilku fotek jak to zrobić i do dzieła :wink: