Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie do osób które już posiadają takie tło. Czy takie tło łącznie z tylnym wygląda ładnie czy tworzy się efekt "zamknięcia" akwarium i jest to nie ciekawe? Tło chce wykleić z łupów a akwarium będzie tak zabudowane, że będzie można na nie patrzeć tylko od przodu tak jak w telewizor.

Opublikowano

Ja ma kawa zabudowane z trzech stron czyli "telewizor" :D i tło jest również z boku, mi sie efekt bardzo podoba i jestem zadowolony, jedyne na co nalezy zwrócić uwagę to doprazowanie miejsca łączenia w naroznikach

Opublikowano

A jak myślisz, chce przykleić łupki do pleksi i nie wiem czy przyklejać tak to pleksi do akwarium żeby nie dostawała się woda za nie (jest to pewnie bardzo trudne aby było to szczelne szczególnie że chodzi o 3 kawałki czyli tło i boki) czy może nie ma to znaczenia (chodzi mi o kiśnięcie wody). Czy celowo zostawić malutkie szczeliny aby woda mogła swobodnie przepływać :?:

Opublikowano

łupki koniecznie musisz do czegoś przykleić, coprawda silokon nienajlepiej "łapie" pleksi ale sporo odób z tego forum tak zrobiło i jakos nie słyszałem żeby ktos narzekał że mu lupki sie poodklejały a i nkt nie wymyślił ajkiejś innej sensownej alternatywy więc zostaje pleksi :wink::D

Pleksi powinno się przykleic do akwa ale nie po całości i nie mocno, tylko tak aby zabezpieczyć tło przed przewruceniem się do akwa, a w tym celu wystarczy dosłownie dwa - trzy małe placuszki wielkosci paznokcia blisko górnej krawędzi akwa, tak aby w razie konieczności demontarzu łatwo takie tło móc podciąć nożykiem do tapet lub innym wąskim ostrym nożem.

Aby to zrobic szczelnie to byś musiał po wszystkich krawędziach gość grubo silokonem zasmarowć, a po zaschnieciu to praktycznie byś miał tło niedemontowalne i i tak przy takim klejeniu [tzn takich elementów ] nie ma gwarancji że jednak gdzieś jakaś szpara nie zostanie i woda nie przejdzie, dlatego ja radziłbym tylko delikatnie to przykleić punktowo aby łatwo to zdemontować a woda niech sobie tam z tyłu bedzie zawsze jakoś się wymiesza powoli bo powoli ale da rade.

Opublikowano

1. O jaaa! :P takie akwa wyglada swietnie, a' la jaskinia, mi sie bardzo podoba czesto tak maja w ZOO :D

2. Łupki odtluszczone denaturatem bardzo dobrze kleja sie do plexi, nie miałem z tym zadnych problemów :D

3.Demoontaz: Ja mialem napackane syliknu dla pewnsoci. I gdy wydarzyla sie La' Tragedia :D to po prostu wzialem brzeszczot(samo ostrze) rekawiczke i wszynalem miedzy szybe a tło, wiec problemow ZERO, ale rowniez odradzam szczelnego przyklejania :]

pozdrawiam

Opublikowano

2. Łupki odtluszczone denaturatem bardzo dobrze kleja sie do plexi, nie miałem z tym zadnych problemów :D

3.Demoontaz: Ja mialem napackane syliknu dla pewnsoci. I gdy wydarzyla sie La' Tragedia :D to po prostu wzialem brzeszczot(samo ostrze) rekawiczke i wszynalem miedzy szybe a tło, wiec problemow ZERO, ale rowniez odradzam szczelnego przyklejania :]

2. Mi bardziej chodzi o to że to pleksi się źle klei z silikonem a nie łupki ale wytrzymałość takiego klejenia jest raczej wystarczająca do tych celów, bo jak sam stwierdziłeś było ok.

3. Wszystko fajnie jak możesz tym brzeszczotem wszędzie dojść - a jak masz na tylniej szybie wzmocnienie wzdłużne i tło jest tuż pod tym wzmocnieniem [a tak musi być] to co wtedy, brzeszczotem nie wszędzie siegniesz jak jest napaćkane i dlatego lepiej tylko w rogach kleić bo tam wzmocnienie się kończy i łatwo dojsć.

Opublikowano

ee spoko, no to looz, to wzomcnienie to jest na tylenj szybie pozioma tak?? no to w takim wypadku, pozostaje kleic tylko powyzej wzmocnienia :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Sądząc po kształcie pyska obstawiam mieszańca aulonocary z saulosi lub aulonocary z cynotilapią, chyba że masz w akwa jeszcze jakieś gatunki.
    • Witaj.  Bardzo ładnie się komponuje wystrój zbiornika z tłem 🧨  Jeden z lepiej urządzonych zbiorników na forum. A to bardzo duży komplement.  Sądzę, że mogłeś wziąć po dziesięć sztuk z każdego gatunku. Zawsze miałbyś większe szanse na trafienie pasującego Ci układu. 
    • Witam serdecznie, 3 dni temu zakupiłem 7 saulosi do mojego zbiornika. Po powrocie do domu i dokładnemu przyjrzeniu się pod światłem zauważyłem że jedna rybka odstaje kolorystyką od innych   ( jest jaskrawo- żółta) Stąd moje pytanie czy aby napewno jest to saulosi? Mam pewne wątpliwości, lecz są to dopiero moje pierwsze kroki w kierunku malawi i możliwe, że jestem przewrażliwiony a rybka z czasem nabierze barw. Co myślicie? https://files.fm/u/4hctauc54r
    • Mam zagwozdkę z tą rybą albo jest to niestandardowo wybarwiony Chindongo Saulosi albo cynatolapia afra cobue bez pomarańczowego wybarwienie. Jakie jest wasze zdanie? Zastanawiam się czy nie jest to hybryda pomiędzy nimi dwoma bo miałem oba gatunki w zbiorniku.
    • Witaj👋 Cieszę się, że dołączyłeś do naszej społeczność i to od razu z pokaźnym litrażem👍 tak jak koledzy pisali, pochwal się sumpem, modułami i wszystkim co tam jeszcze udało Ci się stworzyć. Trzymam kciuki za baniak,  wrzucaj foty co jakiś jak ryby będą rosły🙂 Pozdrawiam!
    • Naprawdę ładne "malawi" 👏  Z biegiem czasu jak obrośnie glonem będzie jeszcze ładniejsze. Co do połączenia Rdzawych z Esterkami to może być różnie. U mnie takie połączenie funkcjonowało bez zarzutu.
    • Cześć!  Co do walorów estetycznych, wszystko zostało już napisane i optycznie faktycznie petarda.  Oko cieszy aż miło. Ale mam taką naturę, że się przyczepie😜. Kombinujesz w dobrym kierunku. Podnieś to rumowisko, i popracuj nad środkiem.  Jak ryby podrosną to będzie mało enklaw i zacznie się agresywnie robić.  Potnij środek, żeby ryby miały swoje miejsca. Taki układ jak teraz  będzie wypychał obsadę do przodu i na środek. Tam za bardzo nie ma się gdzie schować  i wraz ze wzrostem poszczególnych osobników zaczną się przepychanki o te bardziej odosobnione miejsca. Słabsze ryby ucierpią. Połączenie Rdzawych z Estherae u mnie wyszło blado. Spora różnica temperamentów i z Rdzawych zrezygnowałem, bo cierpiały mocno. Za to Esterki świetnie funkcjonują z Mainganono u mnie.  Ryby podrosną, poobserwujesz,  pokombinujesz,  coś tam pozmieniasz i będzie super. Powodzenia 👍
    • Cześć Bardzo ładnie prezentuje się ten zbiorniczek. Ciekaw jestem tematu dotyczącego modułów w dziale DIY   Pozdrawiam 🍻
    • Dziękuję wszystkim za miłe słowa.  Postaram się odpowiedzieć łącznie: piasku było nasypane na wysokość kratki trawnikowej, czyli na 4 cm. Trochę się podniosło, bo te małe kamienie nieco się zagłębiły i go wypchnęły, ale przede wszystkim panowie kopią te swoje dołki i wyrzucają piasek na szybę. Jak zrobię porządek to się wyrówna, na jakiś czas.   Ten brązowy nalot łatwo się czyści, więc nie będzie problemu. No chyba, że się pojawi coś jeszcze, np krasnorosty. Ale od tego mam mbuna.   Rozumiem, że chodzi o to, że jest to odmiana sztucznie wyselekcjonowana. Cóż, nikt nie jest doskonały, rezewuję sobie prawo do popełniania drobnych błędów. 😉 Chodziło mi o zachowanie równowagi kolorystycznej - nie chciałem mieć za dużo żółtego (to mam za dużo pomarańczowego🤣)  Dziękuję.   W projektowaniu sumpa inspirowałem się filmem pana Przemka Wieczorka na YT (Janusze akwarystyki) - pusta komora zrzutu, wolna przestrzeń pod mediami.  Napiszę o tym i wstawię zdjęcia w stosownym dziale.
    • Aaa i jeszcze jedno. Proponuję na takie wymiary dwa gatunki. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.