Jump to content

Tło wewnętrzne na bokach akwarium

Misza

Recommended Posts

Mam takie pytanie do osób które już posiadają takie tło. Czy takie tło łącznie z tylnym wygląda ładnie czy tworzy się efekt "zamknięcia" akwarium i jest to nie ciekawe? Tło chce wykleić z łupów a akwarium będzie tak zabudowane, że będzie można na nie patrzeć tylko od przodu tak jak w telewizor.

Ja ma kawa zabudowane z trzech stron czyli "telewizor" :D i tło jest również z boku, mi sie efekt bardzo podoba i jestem zadowolony, jedyne na co nalezy zwrócić uwagę to doprazowanie miejsca łączenia w naroznikach

A jak myślisz, chce przykleić łupki do pleksi i nie wiem czy przyklejać tak to pleksi do akwarium żeby nie dostawała się woda za nie (jest to pewnie bardzo trudne aby było to szczelne szczególnie że chodzi o 3 kawałki czyli tło i boki) czy może nie ma to znaczenia (chodzi mi o kiśnięcie wody). Czy celowo zostawić malutkie szczeliny aby woda mogła swobodnie przepływać :?:

łupki koniecznie musisz do czegoś przykleić, coprawda silokon nienajlepiej "łapie" pleksi ale sporo odób z tego forum tak zrobiło i jakos nie słyszałem żeby ktos narzekał że mu lupki sie poodklejały a i nkt nie wymyślił ajkiejś innej sensownej alternatywy więc zostaje pleksi :wink::D

Pleksi powinno się przykleic do akwa ale nie po całości i nie mocno, tylko tak aby zabezpieczyć tło przed przewruceniem się do akwa, a w tym celu wystarczy dosłownie dwa - trzy małe placuszki wielkosci paznokcia blisko górnej krawędzi akwa, tak aby w razie konieczności demontarzu łatwo takie tło móc podciąć nożykiem do tapet lub innym wąskim ostrym nożem.

Aby to zrobic szczelnie to byś musiał po wszystkich krawędziach gość grubo silokonem zasmarowć, a po zaschnieciu to praktycznie byś miał tło niedemontowalne i i tak przy takim klejeniu [tzn takich elementów ] nie ma gwarancji że jednak gdzieś jakaś szpara nie zostanie i woda nie przejdzie, dlatego ja radziłbym tylko delikatnie to przykleić punktowo aby łatwo to zdemontować a woda niech sobie tam z tyłu bedzie zawsze jakoś się wymiesza powoli bo powoli ale da rade.

1. O jaaa! :P takie akwa wyglada swietnie, a' la jaskinia, mi sie bardzo podoba czesto tak maja w ZOO :D

2. Łupki odtluszczone denaturatem bardzo dobrze kleja sie do plexi, nie miałem z tym zadnych problemów :D

3.Demoontaz: Ja mialem napackane syliknu dla pewnsoci. I gdy wydarzyla sie La' Tragedia :D to po prostu wzialem brzeszczot(samo ostrze) rekawiczke i wszynalem miedzy szybe a tło, wiec problemow ZERO, ale rowniez odradzam szczelnego przyklejania :]

pozdrawiam

2. Łupki odtluszczone denaturatem bardzo dobrze kleja sie do plexi, nie miałem z tym zadnych problemów :D

3.Demoontaz: Ja mialem napackane syliknu dla pewnsoci. I gdy wydarzyla sie La' Tragedia :D to po prostu wzialem brzeszczot(samo ostrze) rekawiczke i wszynalem miedzy szybe a tło, wiec problemow ZERO, ale rowniez odradzam szczelnego przyklejania :]

2. Mi bardziej chodzi o to że to pleksi się źle klei z silikonem a nie łupki ale wytrzymałość takiego klejenia jest raczej wystarczająca do tych celów, bo jak sam stwierdziłeś było ok.

3. Wszystko fajnie jak możesz tym brzeszczotem wszędzie dojść - a jak masz na tylniej szybie wzmocnienie wzdłużne i tło jest tuż pod tym wzmocnieniem [a tak musi być] to co wtedy, brzeszczotem nie wszędzie siegniesz jak jest napaćkane i dlatego lepiej tylko w rogach kleić bo tam wzmocnienie się kończy i łatwo dojsć.