Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam prosbe do hodowcow ps. demasoni

czy zaobserwowaliscie moze ze wasze ryby plywaja w grupie .jestem szczesliwym posiadaczem 11szt. ok 2-3cm od jakis 3 tyg . moje ryby od wpuszczenia trzymaja sie razem tzn przy jednej wiekszej skale a reszte akwarium zwiedzaja razem .

i tu mam putanie czy owe zachowanie wystepuje tylko u mlodych ryb?

Opublikowano

Tak tylko u młodych choć nie tak długo. Tu jestem zdziwiony. Zazwyczaj do tygodnia czasu ryby pływają już wszędzie, nie dotyczy to niektórych gatunków jak np acei

Nie spotkałem się z takim przypadkiem, może inni coś powiedzą

Opublikowano

no chyba ze mi sie dominant pokazal bo dokladnie 10 szt jest z prawej str akwa a 1 wieksza z prawej w grocie

tak na marginesie to demasoni to calkiem inna szkola jazdy :wink:

Opublikowano

U mnie demasoni pływają w dwóch zbiornikach. W większym, gdzie pływa kilka gatunków, zachowują się jak inne ryby ( no może w tych zachowaniach bliżej im do maingano niż acei) tzn. pływają po całym zbiorniku permanentnie się przeganiając.

Natomiast w drugim zbiorniku gdzie są jedynym gatunkiem, ich zachowania są zgoła odmienne. Pływają raczej bliżej dna i w środkowej części zbiornika, trzymając się razem. IMHO wynika to z tego, że pozostałą część akwa opanowały 3 samce, które są zdecydowanie większe od pozostałych ryb. Pilnują one swoich grot wypływając od czasu do czasu w trakcie karmienia, na zaloty :) oraz aby zbadać sytuację w zbiorniku i pogonić pozostałe towarzystwo.

Ryby mają około 4-4,5 cm, samce są około 1-1,5cm większe. Pływają u mnie od około 4 m-cy.

Opublikowano

to u mnie kolego jest bardzo podobnie a cala obsade widze tylko podczas karmienia , moze to sie zmieni jak maluchy dorosna :wink: albo zaczne przebywac wiecej w pokoju